ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Το μωβ ψωμί

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων και η επιστήμη τροφίμων δημιουργούν μια σειρά νέα τρόφιμα, άλλες φορές λειτουργικά και άλλες φορές με βάση παλαιούς ξεχασμένους σπόρους ( βλ. Ζέα ).

Η καινοτομία είναι το ζητούμενο και η κάλυψη στοχευμένα ενός συγκεκριμένου καταναλωτικού κοινού που θα αγοράσουν αυτά τα νέα τρόφιμα.

Και στην Ελλάδα φυσικά βρίσκει κανείς στο Super Market νέα προϊόντα ( π.χ. χωρίς γλουτένη ) που αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρων των πελατών.

Μπορεί να μοιάζει απίθανο, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα ψωμί που έχει μωβ χρώμα και μάλιστα είναι πολύ πιο υγιεινό από το συνηθισμένο.

Το μωβ ψωμί δημιούργησαν επιστήμονες από την Σιγκαπούρη και υποστηρίζουν ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κατασκευασμένο από φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

«Η πρόκληση ήταν να δούμε αν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη φόρμουλα του ψωμιού χωρίς να αλλάξουμε την ομαλή υφή του άσπρου ψωμιού που πραγματικά αγαπούν οι άνθρωποι», λέει ο Zhou Weibiao, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Γιατί το μωβ ψωμί είναι ξεχωριστό;

Η προσθήκη ανθοκυανινών, μια ουσία που προέρχεται από το μαύρο ρύζι, η οποία αντιδρά με ένζυμα του αμύλου, δημιουργεί το μωβ χρώμα που έχει το ψωμί.

Επιπλέον, το εκπληκτικό με το μωβ ψωμί είναι ότι επιβραδύνεται το ποσοστό πέψης κατά 20%, ενώ το 80% των αντιοξειδωτικών διατηρείται στο ψωμί ακόμα και στο ψήσιμο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

«Παρά την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και τα συναφή οφέλη τους για την υγεία, η γνώση της χρήσης ανθοκυανινών ως συστατικού στα τρόφιμα είναι πολύ περιορισμένη», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθοκυανίνη βοηθά επίσης στην πρόληψη καρδιαγγειακών και νευρολογικών ασθενειών και καρκίνου, συντελεί στον έλεγχο της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ενώ μπορεί να αναστείλουν τα πεπτικά ένζυμα και να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο καθηγητής έχει ήδη προσεγγίσει εταιρείες και μελετά την διάθεση του νέου μοβ ψωμιού στην αγορά.

Πηγή ->