NEWS ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ

Συλλαλητήριο από την ΟΑΣ στον κόμβο της Αμφιλοχίας 17 Οκτωβρίου

αγροτικός σύλλογος βόνιτσας, νέος αγροτικός σύλλογος βόνιτσας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Με τις πλάτες της κυβέρνησης μια χούφτα μεγαλέμποροι και μεσάζοντες κερδοσκοπούν    σε βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών, στο νομό μας η κατάσταση  είναι τραγική  όπως φαίνεται και στην κτηνοτροφία ,το καρτέλ των βιομηχάνων του κλάδου σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές στο γάλα και το κρέας θα οδηγήσουν στον αφανισμό τους κτηνοτρόφους .Οι βιομήχανοι με τις ευλογίες της κυβέρνησης έχουν εξαγγείλει νέες μειώσεις στην τιμή του γάλακτος όπου ο μέσος Όρος θα φτάνει τα 75 λεπτά το κιλό.

Συνάδελφοι σε όλη αυτή την κατάσταση να προσθέσουμε ακόμα πως αρκετοί κτηνοτρόφοι είναι ακόμα απλήρωτοι ,ότι οι περισσότεροι παραδίδουμε τα προϊόντα μας με ανοιχτές τιμές, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες ,αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις εξαιτίας των ανύπαρκτων αντιπλημμυρικών έργων υποδομής στην ύπαιθρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των οξυμένων προβλημάτων, η μεγάλη μείωση της τιμής στο γάλα και στο κρέας. Το συνεχιζόμενα αυξημένο κόστος παραγωγής, η άρνηση του ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από κακοκαιρίες και αρρώστιες.

Πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάρτησε τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτικής αποζημίωσης για το 2019. Οι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Για παράδειγμα στον νομό μας μένουν εκτός πάνω από 50 τοπικά διαμερίσματα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μεγάλες.Με αυτήν την εξέλιξη οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι πρόκειται να δεχτούν ένα ακόμα χτύπημα που θα επιταχύνει με μαθηματική ακρίβεια το ξεκλήρισμά τους.

Για όλα αυτά τα προβλήματα θα απαντήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις με αφετηρία το συλλαλητήριο στην Αμφιλοχία. Το συλλαλητήριο ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη Δευτέρα, μετατίθεται για την Τέταρτη 17 Οκτωβρίου στην 11.00 το πρωί στον κόμβο της Αμφιλοχίας για την καλύτερη οργάνωση του αλλά και για να συνεδριάσουν το σύνολο των αγροτικών συλλόγων. Καλούμε τους συναδέλφους κτηνοτρόφους να δώσουν δυναμικό παρών. Συνάδελφοι, τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο απαιτούν άμεση και συντονισμένη απάντηση από όλους μας.

Διεκδικούμε

–      Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος.

–      Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος

–      Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.

–      Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.

–       Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο.

–       Άμεση πληρωμή των απλήρωτων προγραμμάτων φυτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας

 

Πηγή: Sinidisi.gr