ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Νέοι Αγρότες 2018

Αγροκτηνοτροφικά
Αγροκτηνοτροφικά

Νέοι Αγρότες 2018

«Σήμερα ανοίγουμε παράθυρο ευκαιρίας για την ένταξη επιπλέον εκατοντάδων νέων αγροτών στο υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20. Θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ήταν και παραμένει να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, όπως άλλωστε συνέβη σε συγκεκριμένη Περιφέρεια».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη  συνάντηση που είχαν σήμερα εκπρόσωποι των Περιφερειών με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπο Κασίμη και αρμόδια στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020.

 

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεοφάνης Παππάς, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο διευθυντής του γραφείου του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη κ. Βαγγέλης Βλάχος και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Σταύρος Τσελάς και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Αντώνης Βουτσίνος.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι να ενταχθούν στο υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες όλων των Περιφερειών, που πληρούν τα κριτήρια και συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία, τόσο για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας όπως συνέβη σε συγκεκριμένη Περιφέρεια όσο και για να υποστηριχθεί η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Αυτή τη θέση αναπτύξαμε σήμερα στον κ. Χ. Κασίμη και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και θεωρούμε θετικό, απ’ ότι διαπιστώσαμε, πως έχουν τη βούληση να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη έχουν κάνει προεργασία και μας παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη μεταφορά πρόσθετων (πέραν αυτών της υπερδέσμευσης) κονδυλίων στο υπομέτρο 6.1 μέσω της εσωτερικής ανακατανομής των πόρων του ΠΑΑ. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για όλους.

Παράλληλα, μας ανέφεραν ότι έως τις 12 Μαρτίου 2018 πρόκειται να εκδοθεί η δεύτερη προκήρυξη στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στις οποίες δεν εξαντλήθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός του υπομέτρου.

Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν εξαντληθεί ούτε στη δεύτερη πρόσκληση, τότε και αυτά τα κονδύλια που θα περισσέψουν, θα διατεθούν για την ένταξη επιλαχόντων νέων αγροτών στις Περιφέρειες στις οποίες δεν έχουν ενταχθεί όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια. Στην περίπτωση, βεβαίως, που σ’ αυτές τις έξι Περιφέρειες υπάρξουν επιλαχόντες για την ένταξη των οποίων δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός, θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια από την υπερδέσμευση, όπως δηλαδή συνέβη και στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Αν παρ’ όλα αυτά χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για την ένταξη όλων των νέων αγροτών στο ΠΑΑ, πιστεύουμε και το επισημάναμε ότι πρέπει να εξευρεθούν καθώς θεωρούμε ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα τη δημιουργική συμβολή εκατοντάδων νέων ανθρώπων σε μια εποχή μάλιστα που η ανεργία παραμένει σε ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Οδοποιία – Εγγειοβελτιωτικά – Πορεία ΠΑΑ

Εκτός από το θέμα των νέων αγροτών, στη σημερινή συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά το σύνολο των μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επαναλάβαμε τις γνωστές θέσεις της ΕΝΠΕ για άμεση εκχώρηση όλων των μέτρων και δράσεων στις Περιφέρειες και για επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης προς όφελος της αγροτικής οικονομίας, ενώ έμφαση δώσαμε στην αύξηση του ποσοστού υπερδέσμευσης στην αγροτική οδοποιία και τη δρομολόγηση των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων (όπως LEADER, εγγειοβελτιωτικά, μεταποίηση).

Με την ευκαιρία θέσαμε σειρά ζητημάτων τεχνικής φύσεως, η αντιμετώπιση των οποίων είναι νευραλγικής σημασίας στην κοινή προσπάθεια για έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της αποτελεσματικότερης και της ταχύτερης δυνατής υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20».

Πηγή: agrocapital.gr