ΑΓΡΙΝΙΟ

Αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου ιερέως Κων/νου Κακαβούλα

Στον Ι.Ν.Αγίας Τριάδας Αγρινίου στις 5/6/17 ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, αμέσως μετά τη θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου ιερέως Κων/νου Κακαβούλα(1915-1978). Η προτομή (έργο του γλύπτη Βασίλη Παπασάικα)δ ημιουργήθηκε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, προς τον ιερέα Κων/νο Κακαβούλα, από τους οικοτρόφους που έζησαν στο ιδρυθέν από εκείνον οικοτροφείο αρρένων Ι.Ν. Αγίας Τριάδας.

Στο οικοτροφείο, που λειτούργησε από το 1961 με την άοκνη φροντίδα και την επιστασία του ίδιου του ιερέα Κων/νου Κακαβούλα, στεγάστηκαν περισσότεροι από εκατό οικότροφοι, οι οποίοι απεφοίτησαν από το Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου και εν συνεχεία σπούδασαν σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Σήμερα πλείστοι όσοι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι δικηγόροι, οι ιερείς και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι «πίνουν νερό» στο όνομα τού ιερέως Κων/νου Κακαβούλα.

Παράλληλα ο παπα Κώστας Κακαβούλας είχε ιδρύσει και οικοτροφείο θηλέων, το οποίο επίσης λειτούργησε με τη φροντίδα και επιστασία του. Αλλά δεν ήταν μόνο τα δύο οικοτροφεία στο Αγρίνιο. Νωρίτερα στη δεκαετία του 1950, στο γειτονικό χωριό Σπολάιτα, όπου είχε διατελέσει ιερέας, είχε ιδρύσει«εργαστήριο υφαντικής και ραπτικής» στο οποίο έμαθαν να υφαίνουν και να ράβουν δεκάδες κορίτσια.Επίσης στο Αγρίνιο είχε ιδρύσει το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη «Σώμα εθελοντών αιμοδοτών». Ακόμη ενίσχυε με διάφορου τρόπους πολύτεκνες και άπορες οικογένειες, τις οποίες και έφερνε όλο και πιο κοντά στην εκκλησία.

Κοντολογίς το κοινωνικό έργο του αείμνηστου ιερέως Κων/νου Κακαβούλα υπήρξε τεράστιο. Οι πολυσχιδείς κοινωνικές(φυσικά και θρησκευτικές) δράσεις του αξεπέραστες. Έτσι έφερνε όλο και περισσότερο κόσμο πιο κοντά στο Θεό. Δίκαια οι πάνω από εκατό οικότροφοι, που έζησαν στο οικοτροφείο, έστησαν την προτομή του, απειροελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και αγάπης προς εκείνον…

Διαβάστε περισσότερα στη Sinidisi.gr