ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

«Κελεπούρι» για τις πετρελαϊκές Πατραϊκός, Αιτωλοακαρνανία και Κατάκολο

Μετά από πολλές δεκαετίες αδράνειας και πολιτικής αναβλητικότητας στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων φαίνεται ότι η σημερινή συγκυρία επισπεύδει τις εξελίξεις. Με το νέο momentum που έχει δοθεί, τη συμβολή της τεχνολογίας, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τις θετικές ενδείξεις και κυρίως την πολιτική βούληση, την επόμενη δεκαετία η εξόρυξη πετρελαίου να είναι γεγονός για δεκάδες περιοχές στη χώρα. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια κοιτασμάτων και για πέντε διαφορετικά πετρελαϊκά συστήματα, το σημαντικότερο όμως είναι να υπάρξει ένας συντονισμός αποφάσεων και διαδικασιών ώστε να μην ανακοπεί και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ερευνητικές γεωτρήσεις από τα τέλη του 2018

Η Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε στα μέσα Μαρτίου και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, Δυτικά της Κέρκυρας, αποτελεί το μοντέλο στο οποίο θα βασισθεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, ενώ η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την εκκίνηση των ερευνητικών γεωτρήσεων που τοποθετούνται χρονικά από τα τέλη του 2018 μετά την υπογραφή των συμβάσεων για Αρτα-Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησος με τα ΕΛΠΕ αλλά και για την Αιτωλοακαρνανία με την Energean, ενώ σύντομα αναμένονται και οι συμβάσεις μίσθωσης.

Ήδη Total, Shell και Repsol βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία ΕΛΠΕ για τα οικόπεδα σε Αρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, ενώ Japex, Dana Petroleum, Hunt και Edison έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία.

Την ίδια στιγμή ο πολυεθνικός κολοσσός Repsol μπαίνει ως operator στις έρευνες στα Ιωάννινα και την Αιτωλοακαρνανία σε συμφωνία με την Energean. Μάλιστα η ελληνική εταιρία έχει χαρακτηρίσει τις δύο περιοχές ως στρατηγικής προτεραιότητας για τις έρευνες υδρογονανθράκων και οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν το 2019.

Οι εξελίξεις αυτές αναθερμαίνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και ελληνικές και διεθνείς εταιρείες του χώρου εξετάζουν με προσοχή και μυστικότητα, τα δεδομένα και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι γεωλογικές μελέτες είναι ενθαρρυντικές, αφού δείχνουν ότι τα πετρελαϊκά συστήματα στη χώρα είναι πολλά και υποσχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον ο δεύτερος γύρος σεισμικών ερευνών και ο νέος διαγωνισμός για θαλάσσια οικόπεδα, ενώ είναι πιθανό να ανοίξουν και νέες περιοχές, μετά από αίτημα εταιρειών, με τη διαδικασία Open Door.

ΕΛΠΕ. Μόνο τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις της ΕΛΠΕ σε ερευνητικές εργασίες στο εξωτερικό ανήλθαν σε 220 εκατ. δολ., με εκτέλεση 34 γεωτρήσεων και ανακάλυψη περίπου 200 εκατ. βαρελιών, συμμετέχοντας με διεθνείς κοινοπραξίες σε Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο. Παράλληλα, ο Όμιλος ΕΛΠΕ είχε συμμετοχή σε 16 διεθνείς γύρους παραχωρήσεων, σε κοινοπραξίες με τις πλέον αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες με ισχυρή οικονομική θέση, ανάμεσά τους η GdF, η Total, η ExxonMobil, η Statoil, η OMV, η Repsol, η Woodside, η Edison, η Lukoil, η JAPEX, η Kuwait Energy και άλλες.

Energean. Η Energean εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, και αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που σήμερα παράγει πετρέλαιο. Στην παραγωγή βρίσκονται δεκατέσσερις γεωτρήσεις. Αν και ο Πρίνος είναι ώριμο κοίτασμα, καθώς παράγει πετρέλαιο από το 1981, ωστόσο υπάρχει σημαντική προοπτική για την εξόρυξη πρόσθετων ποσοτήτων πετρελαίου μέσω της βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας, των τεχνικών παρεμβάσεων και, βεβαίως, της πραγματοποίησης γεωτρήσεων. Εντός του 2018 αναμένεται η πρώτη γεώτρηση στο Κατάκολο όπου με βάση την συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων το κοίτασμα εκτιμάται της τάξης των 35-40 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα. Το Φεβρουάριο του 2017 θα έχει υποβάλει το ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Πεδίου (Field Development Plan) και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.

Σήμερα μετά από πολλές δεκαετίες απραξίας, αλλάζει η πολιτική στάση με χαρακτηριστική την θέση του υπουργού Ενέργειας κ. Σταθάκη ο οποίος προανήγγειλε την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας αλλά και τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει εξάλλου ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και την εντυπωσιακή ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου (Ζορ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, με πιθανά αποθέματα 30 τρισ. κ.π. το οποίο αποδεικνύει τις δυνατότητες της λεκάνης της Μεσογείου που για πολλούς θα αποτελέσει το μελλοντικό ενεργειακό τροφοδότη της Ευρώπης.

Ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα αγορά υδρογονανθράκων που θα δημιουργηθεί στην περιοχή μας τα επόμενα χρόνια μπορεί να είναι πρωταγωνιστικός. Οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες, η βούληση των δανειστών ξεκάθαρη, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξανόμενο και πλέον υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει η έρευνα στις περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, με κεντρικό το ρόλο της Εταιρείας Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων, ΕΔΕΥ. Οι δύο ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean Oil πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις και γίνονται πόλος έλξης διεθνών εταιρειών που συμπράττουν μαζί τους.

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ. Η ΕΔΕΥ, αρμόδια για τα θέματα υδρογονανθράκων ετοιμάζεται για δεύτερο γύρο σεισμικών ερευνών και ακολούθως δεύτερο κύκλο παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον των διεθνών εταιρειών αυτή τη φορά θα είναι μεγαλύτερο. Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία αν και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πετρελαϊκούς κολοσσούς για τα “οικόπεδα” νότια της Κέρκυρας, η πτώση των διεθνών τιμών του αργού και οι πολιτικές εξελίξεις το 2015 φρέναραν τους επενδυτές.

Σήμερα, η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε επαφή με την εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία PGS για τη διενέργεια και νέων σεισμικών ερευνών νότια της Κέρκυρας αλλά και στα “οικόπεδα” νότια της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος. Σεισμικές έρευνες θα γίνουν και στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το οικόπεδο 11 (Μεσσηνιακός, Λακωνικός Κόλπος και δυτικά των Κυθήρων έως και βορειοδυτικά του Κρητικού Πελάγους, ανοικτά των Χανίων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται νότια της Κέρκυρας, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΕΔΕΥ θα γίνουν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες καθώς υπάρχουν ασβεστολιθικοί ταμιευτήρες παρόμοιοι με εκείνους του μεγάλου κοιτάσματος του Ζορ, ανοιχτά της Αιγύπτου. Τα νέα δεδομένα αφού συλλεχθούν κι επεξεργαστούν θα προωθηθούν από την ΕΔΕΥ σε ξένες αγορές προκειμένου να προσελκυστούν ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.

Πηγή: patrastimes.gr