ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο είδος οργανισμού, μοναδικό στον κόσμο ανακάλυψαν σπηλαιολόγοι στην Αιτωλοακαρνανία

Νέο είδος ενός εντόμου (γρύλλου των σπηλαίων) εντοπίστηκε και συλλέχθηκε από το εσωτερικό σπηλαίου, από τον Βιοσπηλαιολόγο Κώστα Μπακολίτσα και τον προπτυχιακόφοιτητή του Γεωλογικού του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτη Καρούτσο, που πρώτος κατέβηκε στο βαραθρώδες σπήλαιο, η δε δημοσίευση της εργασίας στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Zootaxa είναι θέμα ημερών.

Του ανταποκριτή μας από το agriniopress.gr στο Αγρίνιο

Το σπήλαιο υπέδειξαν στους σπηλαιολόγους κάτοικοι της περιοχής, την δε ειδική άδεια για την συλλογή των οργανισμών από το σπήλαιο χορήγησε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η σημασία της ανακάλυψης είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί «έκπληξη» για την επιστημονική κοινότητα η οποία θεωρούσε μέχρι σήμερα την περιοχή καλά μελετημένη.

Η γεωλογία του όρους Πεταλά (Θύαμον όρος) και η γεωγραφική απομόνωσή του, βοήθησε την εξελικτική διαδικασία να δημιουργήσει ένα ακόμη σημαντικό είδος οργανισμού.

Την μορφολογική μελέτη και την δημοσίευση της εργασίας ανέλαβαν οι Βιοσπηλαιολόγοι ερευνητές Αλεξίου Σωτήρης (που είναι και εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Parnassiana), καιοι Claudio Di Russo, MauroRampini από το Laboratory of Biospeleology, Department of Biology and Biotechnology «C. Darwin» , του Πανεπιστημίου της Ρώμης.

Για να τιμήσει η επιστημονική κοινότητα τους σπηλαιολόγους που ανακάλυψαν τον οργανισμό,του έδωσαν το όνομα Dolichopodabakolitsasi.

Ο κ. Μπακολίτσας δήλωσε πως ήταν πολύ μεγάλη η τιμή που του έκαναν,τονίζοντας ταυτόχρονα πως χωρίς την βοήθεια του επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Παναγιώτη Καρούτσου, δεν θα μπορούσε η ομάδα να κάνει όλες αυτές τις σημαντικές ανακαλύψεις σε σπήλαια της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, όπως αυτή του σπηλαίου της «Δόβραινας» στη Λεπενού.

Ευχαρίστησε όλα τα μέλη της «Ομάδας Δολιχόποδων» και τους φίλους κατοίκους Λεπενούς, που τους υπέδειξαν το σπήλαιο και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή είναι μόνο η αρχή σημαντικών ανακαλύψεων στην ευρύτερη περιοχή του όρους Πεταλά.

newsbeast.gr