ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πάλαιρος και Ναύπακτος τα δυνατά χαρτιά του τουρισμού της Αιτωλοακαρνανίας

Αύξηση επισκεψιμότητας κατά 10% στην Πάλαιρο, ενώ σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκεται η Ναύπακτος

Πάλαιρος και Ναύπακτος τα δυνατά χαρτιά του τουρισμού της Αιτωλοακαρνανίας

Ο… ρόλος της Ιόνιας Οδού

Μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, κατά την διάρκεια του οποίου το Αγρίνιο άδειασε εντελώς, οι ενδείξεις για το φετινό καλοκαίρι ξεκαθάρισαν… Οι οιωνοί για το καλοκαίρι, κυρίως για Ναύπακτο και Πάλαιρο, μόνο θετικοί είναι, αφού πριν ακόμα καλά – καλά ξεκινήσει για την Αιτωλοακαρνανία η καλοκαιρινή σεζόν, η αύξηση για την επισκεψιμότητα μόνο για την Πάλαιρο, δείχνει άνοδο κατά 10%!

«Η Αιτωλοακαρνανία κατά κανόνα δεν δουλεύει με tour operators, συνεπώς δεν υπάρχουν τα προπληρωμένα πακέτα για να έχουμε ακριβή αριθμό από τώρα στην διάθεσή μας. Η Πάλαιρος όμως δουλεύει με πολίτες άλλων χωρών και φέτος φαίνεται ότι θα κινηθεί κατά 10% πάνω σε σχέση με άλλα χρόνια» επισήμανε στη «Σ» ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κωστακόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «τα πράγματα στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Έχουμε όμως ελπίδα με το νέο δρόμο, ο οποίος φαίνεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής, χωρίς όμως να φτάνει αυτό. Λόγο του δρόμου, παρουσιάζεται μια διερεύνηση στα ξενοδοχεία ως προς τις τιμές τους, οι οποίες είναι πολύ καλές. Ξεκινούν από 30 για ένα δίκλινο και φτάνουν στα 100 ευρώ, ενώ αρκετά ξενοδοχεία έχουν μπει στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού».

Υπάρχουν ως γνωστόν, περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία που είναι τουριστικά αναπτυγμένες, όπως η Ναύπακτος και η Πάλαιρος. Από δω και πέρα πρέπει να γίνουν οργανωμένες προσπάθειες, ώστε ο νομός να εκμεταλλευτεί τον δρόμο και το αεροδρόμιο του Ακτίου, ώστε η περιοχή μας να μπει στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Η κλασική κινητικότητα που πηγάζει κυρίως από έλληνες πολίτες έχει ξεκινήσει σιγά – σιγά. «Η στόχευσή μας είναι να αλλάξουμε όσο μπορούμε τα πράγματα για την περιοχή μας, αλλά ο τουρισμός δεν είναι μόνο ζήτημα των ξενοδοχείων και των ξενοδόχων, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, της κουλτούρας και των υποδομών σε όλα τα επίπεδα» σχολίασε ο κ. Κωστακόπουλος μιλώντας και για το αεροδρόμιο του Ακτίου και την Ιόνια Οδό.

Οι επισκέπτες του νομού επιλέγουν κατά πρώτο λόγο το Δήμο Ναυπακτίας, την περιοχή της Παλαίρου και ακολουθούν το Μεσολόγγι και το Θέρμο, σύμφωνα με τον κ. Κωστακόπουλο, ο οποίος σχετικά με το τριήμερο σημείωσε: «το Αγρίνιο το τριήμερο δούλεψε μόνο με κάποιους γάμους, ενώ οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού ωφελήθηκαν ελάχιστα από τους κατοίκους της περιοχής. Πρέπει οι Αιτωλοακαρνάνες να μάθουν την Αιτωλοακαρνανία και τις περιοχές της. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε απαξιώσει τον τόπο μας και λέγαμε να πάμε κάπου αλλού, για να πούμε ότι πήγαμε. Στο κομμάτι αυτό πρέπει να γίνει σημαντική προσπάθεια, ώστε να μειωθεί η απαξίωση του νομού από τους ίδιους τους κατοίκους του. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά διαθέτουμε φυσικό πλούτο και στον ορεινό και παραθαλάσσιο όγκο, άρα από μάς εξαρτάται να φέρουμε τους δυνητικούς επισκέπτες στην Αιτωλοακαρνανία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2016 η Ναύπακτος παρουσίαζε πληρότητα μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές κυμαινόταν στο 60% με 70%. Ο ορεινός όγκος του Δήμου Ναυπακτίας, όπως και ο Δήμος Θέρμου, είχαν δουλέψει κατ’ εξοχήν με Αιτωλοακαρνάνες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2016 και είχαν παρουσιάσει πτώση, ενώ η θερινή σεζόν για τις περιοχές αυτές ήταν μικρή και διήρκησε από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως και στη Ναύπακτο, έτσι και στις περιοχές της Βόνιτσας και της Παλαίρου, η πληρότητα άγγιξε τα Σαββατοκύριακα το 100%. Την ίδια στιγμή, οι Δήμοι Αμφιλοχίας και Θέρμου είχαν καταγράψει πτώση 40%, ποσοστό 15% χαμηλότερο από πρόπερσι. Φέτος, προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, αφού το καλοκαίρι είναι μπροστά, ωστόσο, με τα δεδομένα που περιέγραψε ο κ. Κωστακόπουλος είναι ικανά να περιγράψουν τη δυναμική του καλοκαιριού.

Πηγή: Κων/νος Χονδρός – Sinidisi.gr