NEWS ΑΓΡΙΝΙΟ

Κυκλοφόρησε το «αρχείο Αγρινίου» του μήνα Απριλίου

-Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

Κυκλοφορεί από σήμερα, 6 Απριλίου 2018, το 4ο τεύχος του «αρχείου Αγρινίου», που εκδίδει η «ΚοινΣΕπ Κόκκινη Γραμμή Αγρινίου», μ’ ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στη «Μεγάλη Παρασκευή του Αγρινίου».

Σ΄ αυτό δημοσιεύεται, για πρώτη φορά, ένας διασταυρωμένος κατάλογος των εκτελεσμένων και απαγχονισμένων στο Αγρίνιο τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, από το εκτελεστικό απόσπασμα του Τάγματος Ασφαλείας του «αρχιεκτελεστή» του Αγρινίου, Γιώργου Τολιόπουλου (έτσι όπως αυτός προκύπτει μέσα από τρεις διαφορετικές αρχειακές πηγές, που υπάρχουν μέχρι σήμερα), μαρτυρίες για τους διασωθέντες από την εκτέλεση μελλοθανάτους, καθώς και ονόματα καταδοτών της πόλης, έτσι όπως τα κατέγραψε στο βιβλίο του ο Θόδωρος Καλλίνος (Αμάρμπεης).

Θα βρείτε επίσης:

Ένα κείμενο του Γεράσιμου Σπ. Γερολυμάτου για την ιστορία της φωτογραφικής «πλάκας» του Ξυθάλη, η οποία μεταφέρει ως τις μέρες μας την εικόνα του απαγχονισμένου Αβραάμ Αναστασιάδη, το πρώτο μέρος ενός σημαντικού κειμένου της τοπικής ιστορίας του δρ. της Ιστορικής Γεωγραφίας, Γιάννη Νερατζή με τίτλο, «η περιπέτεια της ονοματοδοσίας μιας πόλεως, στo μεσαίωνα», το οποίο πραγματεύεται την εμφάνιση της ονομασίας «Βραχώρι» στα ιστορικά αρχεία, καθώς και το 1ο μέρος της έρευνας της Τασούλας Βερβενιώτη και της Χρυσούλας Σπυρέλη με τίτλο, «Τόποι μνήμης και αμνησίας στην εμφυλιοπολεμική Αιτωλοακαρνανία, το οποίο αναφέρεται στο αποτύπωμα που άφησε στη συλλογική μνήμη, η «Μεγάλη Παρασκευή» του Αγρινίου και η «παιδόπολη του Σωτήρος».

Το «αρχείο Αγρινίου» μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία, Μαργαρίτη (Δημοτσελίου 17-19), Ξενόγλωσσο (Καζαντζή 25), Αφων Χριστοδουλόπουλου (Παπαστράτου 10), στο Πρακτορείο τύπου και εφημερίδων (Πλατεία Δημοκρατίας), καθώς και σε επιλεγμένους χώρους.