ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Tεράστιο παγόβουνο είναι έτοιμο να αποκολληθεί από το ρήγμα της Ανταρκτικής

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ερευνητικού προγράμματος «MIDAS», η τεράστια ρωγμή στην παγοκρηπίδα Larsen C της Ανταρκτικής Χερσονήσου, εξαπλώθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό στα τέλη Μαΐου, και ένα παγόβουνο στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας Ντέλαγουερ (περίπου 6.452 km²) είναι έτοιμο να αποκολληθεί.

Το ρήγμα, το οποίο έχει πλάτος μέχρι και 457 μέτρα σε κάποια σημεία, αυξήθηκε κατά 17 χιλιόμετρα το διάστημα 25 – 31 Μαΐου, με αποτέλεσμα το άκρο της ρωγμής να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 13 χλμ. από τη θάλασσα. Μόλις το άκρο φτάσει αρκετά κοντά -κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή πλέον- θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η ανακοίνωση του project MIDAS, του ερευνητικού προγράμματος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που μελετά την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Ανταρκτική, δείχνει πως πριν από την πρόσφατη ταχεία ανάπτυξη της ρωγμής, το ρήγμα φαινόταν να έχει «κολλήσει» σε μία ζώνη πάγου στη χερσόνησο Cole. Αυτή η ζώνη πάγου θα μπορούσε να σταματήσει την εξέλιξη του ρήγματος, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά.

Δείτε το Βίντεο από PROJECT MIDAS

Πάντως, όπως αναφέρει το Mashable, το παγόβουνο που ετοιμάζεται να αποκολληθεί δεν θα αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας, και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο καθώς συχνά αποκολλούνται παγόβουνα από παγετώνες στη Γροιλανδία, την Ανταρκτική και σε άλλες περιοχές. Το αξιοσημείωτο θα είναι πάντως το μέγεθος του νέου παγόβουνου και το γεγονός ότι θα αφήσει πίσω του μία μεγάλη παγοκρηπίδα σε πιο ασταθή κατάσταση, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει να διαλυθεί, όπως έγινε με τη γειτονική Larsen B το 2002.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως με την αποκόλληση του παγόβουνου η παγοκρηπίδα Larsen C θα χάσει περισσότερο από το 10% του όγκου της και το γεγονός αυτό θα αλλάξει θεμελιωδώς το τοπίο της Ανταρκτικής Χερσονήσου. Επίσης, αν η παγοκρηπίδα σπάσει ακόμα περισσότερο, θα μπορούσε να οδηγήσει τους παγετώνες που ρέουν από τη γη πίσω της να επιταχύνουν τη μετάβασή τους προς τον ωκεανό – και αυτό ακριβώς θα έχει αντίκτυπο στα επίπεδα της θάλασσας. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ρόλο παίζει η υπερθέρμανση του πλανήτη στον σχηματισμό και την ανάπτυξη του ρήγματος στο Larsen C, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι άνεμοι μπορεί να εξαπλώνουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες του αέρα στην παγοκρηπίδα. Επίσης, η χερσόνησος της Ανταρκτικής στο σύνολό της είναι μια από τις περιοχές της ηπείρου που αυξάνεται πιο ραγδαία η θερμοκρασία.

Πηγή: lifo.gr