NEWS ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανταρκτική: Οι πάγοι λιώνουν με τριπλάσια ταχύτητα τα τελευταία πέντε χρόνια

Συναγερμός έχει σημάνει από το αποτέλεσμα έρευνας που δείχνει ότι το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική γίνεται με τριπλάσια ταχύτητα τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η στάθμη του νερού θα αυξηθεί κατά 25 εκατοστά και ίσως έχει καταστροφικές συνέπειες  για αρκετές πόλεις – κυρίως παραθάλασσιες – σε όλο τον κόσμο!

Σύμφωνα με δύο εκθέσεις Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο Nature,  διαπιστώθηκε  ότι την τελευταία πενταετία ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική έχει τριπλασιαστεί με την αύξηση της στάθμης κι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μέσα στα επόμενα χρόνια, το λιώσιμο των πάγων αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της στάθμης του νερού κατά 25 εκατοστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς αν δεν ανακοπεί η πορεία αυτή, τότε θα υπάρξει οριστική κατάρρευση του δυτικού τμήματος πάγου της Ανταρκτικής που θα προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 3,5 μέτρα!
«Οι κυβερνήσεις στις οποίες έχουμε εμπιστευτεί την προστασία των παραθαλάσσιων πόλεων θα πρέπει να ανησυχήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μιας εκ των δύο ερευνητικών ομάδων καθηγητής Άντριου Σέπαρντ από το πανεπιστήμιο του Λιντς.

ledeniΣύμφωνα με την έκθεση στην οποία συμμετείχαν 84 επιστήμονες από 44 διεθνείς οργανισμούς μέχρι το 2012 η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική ήταν της τάξης των 76 δισεκατομμυρίων τόνων ανά έτος – 2 χιλιοστά αύξηση στη στάθμη της θάλασσας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, η οι απώλειες έχουν φτάσει στους 219 τόνους πάγου ανά έτος – 6 χιλιοστά αύξηση στη στάθμη της θάλασσας.

 

 

Ανταρκτική«Ορισμένες από τις αλλαγές στην Ανταρκτική είναι χωρίς επιστροφή, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να σταματήσουμε ή να αναστρέψουμε» προσπάθησαν να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας οι επιστήμονες.

Γι’ αυτό και απευθύνουν έκκληση για διεθνή συνεργασία και λήψη μέτρων καλώντας τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ότι «η ζημιά στην Ανταρκτική θα προκαλέσει προβλήματα παντού».

Πηγή: Ecozen.gr