ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για το χρέος βλέπει η Ευρώπη

Χρέος και Πλεονάσματα στην ατζέντα του Eurogroup

Έτοιμη η Ευρώπη, να συζητήσει το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών, θα ταξιδέψουν τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, έτοιμοι να βάλουν στο τραπέζι του Eurogroup, το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όμως, παρά την απόφαση (Μαΐου 2016) για τα μέτρα ελάφρυνσης και τις έτοιμες προτάσεις του ESM, η συμφωνία, δεν θεωρείται σίγουρη. Ο ίδιος αξιωματούχος, εκτίμησε ότι οι πιθανότητες συμφωνίας ή διαφωνίας, είναι μοιρασμένες (50-50) και ενδεχομένως να χρειαστεί το θέμα του χρέους, να συζητηθεί και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, στις 15 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του χρέους θα είναι το πιο δύσκολο μέρος της συζήτησης στο Eurogroup της Δευτέρας, με τις ίδιες πηγές, να επισημαίνουν ότι αυτό «που μας χωρίζει από την τελική συμφωνία είναι η εξεύρεση της λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Ακριβώς λόγω των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των θεσμών και κάποιων κρατών-μελών για το ζήτημα οι προβλέψεις για το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα είναι 50%-50%», τόνισε.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επεσήμανε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο (ο ESM έχει έτοιμες προτάσεις) και πάνω σε αυτήν, θα βασιστούν οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Βάση της συζήτησης για το χρέος, επανέλαβε ο ίδιος, θα αποτελεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, η οποία είναι ήδη αρκετά λεπτομερής όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών για το πόσο θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα μέτρα πιο συγκεκριμένα, αυτό είναι μία από τις προϋποθέσεις που έχει βάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για την συμμετοχή του στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Αναφερόμενος στο «συνολικό πακέτο της συμφωνίας», ο ίδιος περιέγραψε τα μέτρα, με πρώτο, το πακέτο πολιτικής, την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, την έκθεση συμμόρφωσης και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Τα παραπάνω, βρίσκονται σε καλό δρόμο καθώς η πολιτική συμφωνία έχει ήδη επιτευχθεί και τα μέτρα ψηφίζονται (εκτός απροόπτου), σήμερα το βράδυ στη βουλή. Το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, συνδέεται με το ύψος της μείωσης του χρέους όπως και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που είναι απαραίτητη για το είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.).

Από την συνολική συμφωνία, εξαρτάται και η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αφού πρόκειται για συγχρηματοδότηση και προϋποθέτει την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Όταν το ΔΝΤ έχει το DSA στα χέρια του και αφού το παρουσιάσει στο Δ.Σ. του και πάρει την έγκριση για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, μόνο τότε θα είναι σε θέση να ζητήσει από το διοικητικό του συμβούλιο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Από την Αθήνα, υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία στο θέμα του χρέους και μάλιστα σύντομα. Από τους θεσμούς υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, δήλωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου, από τη γερμανική κυβέρνηση ότι στόχος του Eurogroup είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης. «Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό – θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας είναι το ΔΝΤ. Ο ίδιος, αρνήθηκε να εκτιμήσει το τι θα γίνει σε περίπτωση που τη Δευτέρα το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο θα σταθεί δυνατό σε αυτή την περίπτωση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ως τον Ιούλιο.

kontranews