ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία!

Αναλυτικά η διαδικασία

Νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία, ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας! Η ρύθμιση θα προβλέπει μέχρι και 120 δόσεις για τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, όπως και «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Μία ρύθμιση που έχει στόχο να δοθεί «ανάσα» στην αγορά, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στα χρόνια των μνημονίων, αναμένεται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Η ρύθμιση δεν θα είναι οριζόντια, αλλά δόσεις, κούρεμα και ελάχιστη μηνιαία καταβολή, θα αποφασίζεται, ανάλογα με τις πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη. Η ρύθμιση, που ετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό, προβλέπεται και στο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στο άρθρο 15, παράγραφο 20.

Θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ και όσους έχουν χρέη 85%, σε έναν μόνο πιστωτή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ θα μπορούν να τις ρυθμίσουν σε 30 δόσεις. Για οφειλές από 3.001 και πάνω οι δόσεις, μπορούν να φτάσουν τις 120, αλλά αυτό θα γίνεται κλιμακωτά, με κριτήρια. Η ρύθμιση, ως «ξαναγεννημένες» 100 δόσεις, ανοίγουν τον δρόμο να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες. δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λογιστές. Όμως η ρύθμιση των χρεών είναι μόνο ένα μέρος. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα και θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων που τους …«κυνηγούσαν».

Θα μπαίνει «φρένο» στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, όπως και θα αναστέλλεται κάθε ποινική δίωξη. Με λίγα λόγια, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που βρέθηκαν με την «πλάτη στον τοίχο», εντός μνημονίων, είτε από την δραματική συρρίκνωση της αγοράς, είτε από την αύξηση φόρων και εισφορών, μπαίνουν και πάλι στην αγορά και τους δίνεται ακόμα μία ευκαιρία να βάλουν σε τάξη τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα σημαντική πρόβλεψη της ρύθμισης, είναι η ότι αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε για τις συγκεκριμένες οφειλές, ενώ οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους με «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Όπως έγινε γνωστό, υπό προϋποθέσεις, θα προβλέπεται ακόμα και «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

Όσο λιγότερες θα είναι η δόσεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, στις 60 δόσεις, θα προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων στο 75%, ενώ στις 120 δόσεις θα περιορίζεται στο 35%.

Τα κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος των δόσεων

Ύψος της οφειλής
Πραγματικά έσοδα
Περιουσιακή κατάσταση οφειλέτη
Κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Όπως φέρονται να ανέφερα σχετικά κύκλοι του υπουργείου εργασίας στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του έχουν ήδη ενεργές ρυθμίσεις το 2016.

Η διαδικασία

Αναμένοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα ενεργοποιήσει την ρύθμιση, έχει γίνει γνωστό, ότι η διαδικασία, θα σχεδόν αυτόματη, με στόχο την ταχύτητα διεκπεραίωσης υποθέσεων και την μείωση της γραφειοκρατίας. Όπως προβλέπεται και στο νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο, είναι η πλατφόρμα να ανοίξει παράλληλα με την ρύθμιση για τον εξωδικαστικό, στις αρχές Αυγούστου. Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, θα προβλέπεται η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα περιγράφει η υπουργική απόφαση .

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» είχε αναφέρει σχετικά ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή», για να επισημάνει στην συνέχεια, ότι οι ρυθμίσεις, «θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό». Φυσικά, αυτή η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, ενώ οι επιχειρήσεις, μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Kontranews.gr