ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο μέσω τραπεζών η πληρωμή μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται από 1η Ιουνίου η πληρωμή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η καταβολή των αποδοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) ορίζει μάλιστα, ότι από 1/7/2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου. Για τον σκοπό αυτό κάθε υπόχρεος εργοδότης θα πρέπει να υπογράψει σχετική σύμβαση με τράπεζα που θα επιλέξει.

Κυρώσεις

Με την υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι σε εργοδότες που τυχόν παραβούν την υποχρέωση καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό τους, θα επιβάλλονται κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Αρχικά προβλέπεται εύλογη προθεσμία για συμμόρφωση προς τις διατάξεις είτε λαμβάνονται άμεσα διοικητικά μέτρα και επιβάλλονται κυρώσεις. Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο για καθεμία παράβαση από 300 έως και 50.000 ευρώ με αιτιολογημένη πράξη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα περιορίσει φαινόμενα μη καταβολής αποδοχών, δίνοντας τη δυνατότητα για πιο αποτελεσματικό έλεγχο και καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί δε, ότι ανάλογη διάταξη που ψηφίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου το 2017, υπήρχε σε νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη του 2010, όμως ποτέ δεν υπεγράφη η αναγκαία υπουργική απόφαση που θα την έθετε σε εφαρμογή.

Kathimerini