ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών δήμου Αμφιλοχίας» για την ΔΕΥΑ

Κίνηση Ενεργών Πολιτών δήμου Αμφιλοχίας, ΔΕΥΑ Αμφιλοχίας
Κίνηση Ενεργών Πολιτών δήμου Αμφιλοχίας, ΔΕΥΑ Αμφιλοχίας

Δεν χρεοκόπησε μόνο η ΔΕΥΑ Aμφιλοχίας αλλά χρεοκόπησε συνολικά η πολιτική σας κύριε Κοιμήση!

1.Η ΔΕΥΑ Αμφιλοχίας ιδρύθηκε σύμφωνα με τον νόμο 1069/1980 το 2001 και βασίζονταν η λειτουργία της σε ξεχωριστό δικό της θεσμικό πλαίσιο. Κανονικά ως δημοτική επιχείρηση όφειλε να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ανταποδοτικότητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Αποτελούσε μια αυτονομημένη υπηρεσία που υποτίθεται φτιάχτηκε για να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στους συμπολίτες μας.

2. Mε βάση το Ν.3852/2010 θα έπρεπε οι επιχειρησιακές μονάδες Ύδρευσης-Αποχέτευσης των Δήμων, που συναποτέλεσαν το Δήμο Αμφιλοχίας να συνενωθούν σε μια ενιαία ΔΕΥΑ ή να ενταχθούν οργανικά όλες στο νέο Δήμο κι αυτό για να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων (οικονομίες κλίματος), καλύτερη οργάνωση ,διαχείριση και αποτελεσματικότητα. Πέρασαν 6 χρόνια απόλυτης απραξίας.
Δεν έγινε καμιά ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση κι αυτό ήταν επιλογή ! Θέλετε να πιστέψουμε ότι φτάσαμε τυχαία στο σημείο αυτό; Τα αίτια που μας παραθέτετε στην εισήγησή σας μόνο αστεία μπορεί να είναι… Ήταν, λοιπόν ,μια συνειδητή επιλογή αφού δεν υπήρχε εισπρακτική πολιτική… Είχε αλωθεί όλος ο μηχανισμός και είχε μετατραπεί σε μηχανισμό πελατειακών μικροεξυπηρετήσεων συμπολιτών και εργολάβων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο πεδίο και ευχέρεια βολέματος ημετέρων, για να λειτουργείτε και να ελέγχετε ένα ακόμη “μαγαζί” με τεράστια πελατεία.
Σε αρκετά δημοτικά συμβούλια είχαμε τονίσει την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Αμφιλοχίας και είχαμε αιτηθεί να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…. Αποδειχθήκατε, λοιπόν, πολύ κακοί οικονομικοί διαχειριστές !

3. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Ισολογισμού ( 31/12/2015) 1 :
Υποχρεώσεις

Εμπορικές υποχρεώσεις 407.000 ευρώ

Δάνεια 218.791,88 ευρώ

Επίσης στον ισολογισμό του 2015 καταγράφεται συσσωρευμένη ζημία 1.107.218,69 ευρώ

Ακούγεται ότι οι οφειλές για τα αντλιοστάσια είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τί χρωστάμε σήμερα στη ΔΕΗ; Υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το ρεύμα στα αντλιοστάσια;

Πώς μια επιχείρηση εν τέλει η οποία παρέχει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ( το μισό χρόνο η πόλη της Αμφιλοχίας και αρκετές κοινότητες δεν έχουν πόσιμο νερό), χωρίς προσωπικό με κάλυψη σημαντικού μέρους των λειτουργικών της εξόδων από το Δήμο κατάφερε να χρεοκοπήσει;

4. Πώς να επιβιώσει κύριε Δήμαρχε μια επιχείρηση όταν δεν εισπράττει έσοδα; Τα ανείσπρακτα τέλη στις 31/12/2015 με βάση το δημοσιευμένο ισολογισμό προσεγγίζουν το ποσό των 2.200.000 ευρώ( αθροίζοντας τις βεβαιωμένες οφειλές και τα δουλευμένα έσοδα περιόδου). Και αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα χρήματα αυτά δεν τα χρωστούν οι φτωχοί και οι ανήμποροι.
Η διαχρονικά καταγεγραμμένη ψηφοθηρική και πελατειακή πολιτική της Διοίκησης της ΔΕΥΑ και του Δήμου, η προκλητική παράκαμψη και μη εφαρμογή του Κανονισμού Ύδρευσης, δημιούργησε τη βάση και τις προϋποθέσεις ένα σημαντικό κομμάτι των οφειλετών κατά σύστημα να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Στο σημείο αυτό θα είχε μεγάλη αξία να μας παρέχει η Διοίκηση μια ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων του οφειλόμενου ποσού. Πώς δημιουργήθηκε το μεγάλο άνοιγμα; Πώς επιμερίζεται; Χρωστούν πολλοί μικροποσά ή είναι κάποιοι λίγοι που οφείλουν μεγάλα ποσά και δεν πληρώνουν ποτέ; Όλη αυτή η κατάσταση καταρρακώνει κάθε έννοια ισονομίας, ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών. Διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες υποβαθμίζοντας και διαλύοντας τις δημόσιες δομές και αυξάνει αναγκαστικά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών

5.Πώς οδηγηθήκαμε όμως στο σημείο αυτό; Η κακοδιοίκηση, ο εμπειρισμός και η κακοδιαχείριση επιβάρυναν περαιτέρω την κατάσταση:
Η ανεξέλεγκτη διάθεση του νερού( μέχρι πρόσφατα ένα σημαντικό κομμάτι παροχών ήταν χωρίς υδρόμετρα)
Η σπατάλη στη διαχείριση των αντλιοστασίων
Το λειψά συντηρημένο δίκτυο
Γιατί η καταγραφή των ενδείξεων των υδρομέτρων έχει ανατεθεί σε ιδιώτες; Πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην χρέωση των τελών ύδρευσης;

6.Αφού πέρασαν 6 χρόνια αδράνειας, στασιμότητας και απραξίας η Διοίκηση τρέχει πανικόβλητη. Ποιος όμως θα πληρώσει τα «σπασμένα»; Είναι δυνατόν να επικαλείστε ως βασικούς λόγους για την χρεωκοπία της επιχείρησης την υποχρέωση της Διοίκησης για διαφάνεια στις προμήθειες και την σύναψη συμβάσεων;
Σας δημιουργεί πρόβλημα αλήθεια ο έλεγχος του Επιτρόπου και η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων; Η εισήγηση της Διοίκησης που διανεμήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο καταδεικνύει είτε την άγνοια του συντάκτη της είτε είναι ψευδής προπαγάνδα. Είναι δυνατόν να γράφετε στην εισήγησή σας ότι η επιχείρηση φορολογείται με συντελεστή 29% επι του Συνόλου των Εσόδων; Στον Ισολογισμό που δημοσιεύσατε για το 2015 ο φόρος εισοδήματος είναι 9.681,22 ευρώ .Η παραπληροφόρηση και η δημαγωγία σας δεν έχει όρια!
Ως δημοτική παράταξη εμείς δεν λέμε ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν ως έχουν. Δεν μπορεί όμως να παρθεί καμιά απόφαση χωρίς να έχουμε μπροστά μας όλα τα δεδομένα, χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος για το πώς φθάσαμε εδώ, χωρίς μια εμπεριστατωμένη μελέτη βιωσιμότητας ή μη της επιχείρησης .
Μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να παρθεί στο πόδι και θα είναι τυπικά και ουσιαστικά άκυρη! Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζετε την όλη κατάσταση χωρίς καμιά διάθεση αυτοκριτικής! Eμεις ως παράταξη δεν νομιμοποιούμε μια τέτοια διαδικασία και θα την προσβάλλουμε στην κοινωνία και με κάθε νόμιμο τρόπο!
« Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας…»( Άμλετ,Σαιξπηρ)

Είναι και η υπόθεση αυτή ένα μικρό δείγμα, μια μυρωδιά του σάπιου κόσμου και όσων πασχίζουν να τον κρατήσουν στη «ζωή»..

*Δεν έχουμε στην διάθεσή μας τα στοιχεία για τον Νοέμβριο του 2016

ΤΣΟΥΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΥΛΩΝΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή Στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας – Άρτας!

Τελειώνει Η Γερμανική Κατοχή Στην Ευρώπη

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας