ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά στην Ελλάδα του 2017

Αρωματικά Φυτά, Φαρμακευτικά Φυτά, Ελλάδα, 2017
Αρωματικά Φυτά, Φαρμακευτικά Φυτά, Ελλάδα, 2017

Μετά από μια σωρεία γραπτών αναφορών και της δια στόμασι διάδοσης για την ανάπτυξη της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών, καλούμαστε να αποτιμήσουμε την  κατάσταση στην παρούσα φάση , η οποία εξακολουθεί να είναι σε δυναμική εξέλιξη ως προς την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών αλλά και της δυνατότητας μεταποίησης τους.

Πράγματι νέες καλλιέργειες με αρωματικά φυτά ξεκίνησαν τόσο από νέους όσο & από παλαιούς καλλιεργητές.

Υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα ξηρής δρόγης και αιθέριων ελαίων διακινούνται πάντα σύμφωνα με τη δυναμική προώθησης του κάθε παραγωγού. 

Η αδυναμία του συστήματος καταγράφεται στις μικρές εκτάσεις κάτω των δέκα στρεμμάτων και στην έλλειψη συνέργειας κατά τη φάση της δημιουργίας ενός προϊόντος και της διάθεσης του. Αυτό δημιουργεί αδυναμία στη δημιουργία προϊόντων υψηλών προδιαγραφών & αυξημένης προστιθέμενης αξίας κατά συνέπεια μιλάμε για μείωση εισοδημάτων.

Ως παρατηρητές κυρίως και εξειδικευμένοι σε θέματα marketing θα λέγαμε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εστιάσουμε στη δημιουργία ομάδων παραγωγών ή/και συνεταιρισμών, με σκοπό την βελτίωση της επιχειρηματικότητας με τους όρους της σύγχρονης οικονομίας και αγοράς.

Είναι μάλιστα επιτακτική ανάγκη οι Νέοι Καλλιεργητές να εστιάσουν στην τυποποίηση των συγκομισμένων καλλιεργειών, δηλαδή την ορθή αποξήρανση και τον ορθό τεμαχισμό – καθαρισμό και στην συνέχεια την τυποποίηση και συσκευασία πάντα σε οικολογικές συσκευασίας ( κυκλοφορούν πολλές στο εμπόριο) και σύμφωνα με το κοινό – στόχο που θέλουμε να απευθυνθούμε για την πώληση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών μας ( Ελλάδα;  σε μικρή Λιανική, Super Market ; Εξαγωγές ; ).

Ζούμε στην εποχή των πιστοποιήσεων!

Για την Καλλιέργεια το Agro 2.1 και Agro 2.2. ή Βιολογική πιστοποίηση.

Και για την συνέχεια ( Συσκευασία Αρωματικών φυτών).

Για Ελλάδα θα πρέπει το συσκευαστήριο που θα μας συσκευάσει τα φακελάκια κλπ να έχει προδιαγραφές ασφαλείας HACCP.

Για Εξαγωγή για E.E. απαιτείτε από το συσκευαστήριο να διαθέτει επί πρόσθετα του HACCP και ISO2200 για ασφάλεια τροφίμων και ISO9001 για ορθή διαχείριση.

Και μην ξεχάσετε να ζητήσετε τα MSDS των υλικών συσκευασία ιδιαίτερα αν θελήσετε να κάνετε εξαγωγές.

Πηγή: agrotikesepidotiseis.blogspot.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Το Νέο Φορολογικό Των Αγροτών Για Το 2017

Νέος Αγροτικός Σύλλογος Στη Βόνιτσα

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας