ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Λίγα λόγια για το υπέροχο χωριό Σπάρτο

Το Σπάρτο, πρώην αυτοτελής κοινότητα της επαρχίας Βάλτου, του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αμφιλοχίας. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε κινούμενοι στον επαρχιακό δρόμο Αμφιλοχίας – Βόνιτσας – Λευκάδας.

Στην τοπική κοινότητα Σπάρτου ανήκουν επίσης οι οικισμοί Πηγαδάκι και Τρία Αλώνια.

Το χωριό εκτείνεται παραθαλάσσια, στα βορειοδυτικά του Δήμου Αμφιλοχίας. Είναι κτισμένο πλησίον του μυχού του Αμβρακικού κόλπου σε υψόμετρο 380 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και η έκτασή του είναι 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στο δημοτικό διαμέρισμα του Σπάρτου βρίσκονται 2 από τις ομορφότερες παραλίες του Δήμου Αμφιλοχίας, το Κουλούρι και το Κατεργάκι. Και οι 2 παραλίες είναι οργανωμένες με αναψυκτήρια και ψαροταβέρνες. Επίσης, στα δυτικά σύνορα του Δήμου μας με το Δήμο Μεδεώνος, υπάρχει και η μικρή παραλία “Βλυχά”.

spart

Στο Σπάρτο, κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνεται γιορτή μυδιού.
Νότια του Σπάρτου, βρίσκονται τα ερείπια του παλιού χωριού “Παλαιόσπαρτο”, με ερείπια μεταβυζαντινών ναών.

Από το Σπάρτο κατάγονταν ο Γιώργος Θώμος, κλέφτης και αγωνιστής της επαναστάσεως του 1821. Για τον Θώμο, όπως γράφει ο συγγραφέας και ερευνητής Νικόλαος Τέλωνας από την Αμφιλοχία, σώζεται έγγραφο του Γιουσούφ Αράπη, σύμφωνα με το οποίο «…ο αιμοδιψής εκείνος Οθωμανός ομολογεί ότι στα 50 χρόνια της πολεμικής του ζωής δε γνώρισε εχθρό φοβερότερο από το Γιώργο Θώμο…».

σπ

spar

SelfTimer Off

About the author

AmfLife

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.