έξυπνη γεωργία
Νέες διασυνδεδεμένες λύσεις για την αύξηση της παραγωγής και την διευκόλυνση των αγροτικών εργασιών
έξυπνη γεωργία – Ο αγροτικός τομέας αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους τομείς που αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως λόγω της συνεχόμενης εξέλιξης της τεχνολογίας. Το τεχνολογικό επίτευγμα Ιnternet of Things, μας ωθεί να ξεχάσουμε την αγροτική παραγωγή όπως την ξέραμε. Οι αγρότες πλέον μεταβαίνουν από τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, στη χρήση αισθητήρων, εφαρμογών (apps) αλλά και αυτόματων τρακτέρ, επιτυγχάνοντας αύξησης της παραγωγικότητας με το λιγότερο δυνατό κόπο.
Η Bosch, ως εταιρεία πρωτοπόρος στον τομέα του Internet of Things, προωθεί την υψηλή της τεχνολογία αλλά και μεταφέρει την τεχνογνωσία της για το αυτοκίνητο και στον τομέα της γεωργίας. Είναι από τις λίγες εταιρείες που διαθέτουν ολοκληρωμένες λύσεις για το ΙοΤ, δηλαδή και την τεχνολογία αισθητήρων (sensors) και το απαραίτητο λογισμικό (software) και τις αντίστοιχες υπηρεσίες (services).
Χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία αισθητήρων MEMS που αρχικά σχεδιάστηκε για τα αυτοκίνητα, η εταιρεία την εφαρμόζει τώρα και στις καλλιέργειες, προκειμένου οι αγρότες να μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η λίπανση κ.α. Το γεγονός αυτό, ήδη της έχει αποφέρει πωλήσεις αξίας 1 δις ευρώ. Μέσω του Bosch IoT cloud όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων μεταφέρονται στα smart phones των αγροτών, ενώ χάρη σε μία εφαρμογή (app) της εταιρείας, οι αγρότες μπορούν να επιβλέπουν διαρκώς τις καλλιέργειες τους εξ’ αποστάσεως, εξοικονομώντας χρόνο και βελτιώνοντας την ποιότητα και την απόδοση της σοδειάς τους.
Επιπλέον, η Βοsch διασυνδέει τα τρακτέρ, με σκοπό τα δεδομένα (data) που συλλέγονται να χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για την έγκαιρη διάγνωση των βλαβών και την γρήγορη επιδιόρθωσή τους. Τα «έξυπνα» τρακτέρ διαθέτουν ακόμη και πολυφασματικές και υπερφασματικές κάμερες Bosch που αποτυπώνουν εικόνες από την σοδειά και τις στέλνουν στον οδηγό τους μέσω του Bosch IoT cloud αλλά και κάμερες αναγνώρισης αντικειμένων πχ για την παρουσία κάποιου ζώου.
Η αγροτική τεχνολογία που αναπτύσσει η Bosch δεν αποσκοπεί μόνο στην αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας της σοδειάς, αλλά και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Εξού και η συνεργασία της με την Bayer επάνω στη τεχνολογία του «έξυπνου» ψεκασμού. Με τη χρήση πάλι των αισθητήρων διαχωρίζεται η καλλιέργεια από τα ζιζάνια και στη συνέχεια ακολουθεί ο ψεκασμός με παρασιτοκτόνα απευθείας σε αυτά. Με τη χρήση του «έξυπνου» ψεκασμού, οι καλλιέργειες γίνονται πιο αποδοτικές, ενώ μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η Bosch συμμετείχε με δύο περίπτερα στην AGRITECHNICA 2017, την μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση αγροτικής τεχνολογίας, παρουσιάζοντας τις νέες τεχνολογίες της για την «έξυπνη» γεωργία και τα γεωργικά μηχανήματα.
Σύστημα ελέγχου γάλακτος για κτηνοτρόφους
Bosch Deepfield Connect για μεγαλύτερη διασφάλιση ποιότητας
Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα συγκαταλέγεται μεταξύ των τροφίμων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Πως όμως από τον παραγωγό καταλήγει στο ποτήρι μας και είναι ασφαλές προς κατανάλωση; Η διαδρομή του γάλακτος μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή είναι μεγάλη. Το γάλα αποθηκεύεται σε δεξαμενές έως και τρεις μέρες προτού διοχετευτεί στο ψυγείο ενός Σούπερ Μάρκετ ή οδηγηθεί σε περαιτέρω επεξεργασία. Αυτή η διαδρομή ωστόσο, ενέχει σημαντικούς κινδύνους καθώς μικροοργανισμοί και αλλοιώσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του προϊόντος. Τους κινδύνους αυτούς έρχεται να περιορίσει η Bosch, με ένα νέο σύστημα ελέγχου γάλακτος, το Deepfield Connect που στηριζόμενο στους αισθητήρες, παρέχει έναν έξτρα μηχανισμό διασφάλισης ποιότητας στους παραγωγούς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ας δούμε όμως πως λειτουργεί.
Οι δεξαμενές αποθήκευσης και επεξεργασίας γάλακτος (Σιλό) έχουν συνήθως πολλές εσοχές που σφραγίζονται με πλαστικά καλύμματα. Η Βosch εξοπλίζει αυτά τα πλαστικά καλύμματα με υπέρυθρους αισθητήρες που συλλέγουν τα δεδομένα μετρήσεων και τα στέλνουν στο Bosch IoT Cloud, όπου γίνεται η επεξεργασία και στη συνέχεια η μεταφορά τους στο smart phone του γαλακτοπαραγωγού. Συγκεκριμένα οι αισθητήρες της Bosch μετρούν συνεχώς τη θερμοκρασία του γάλακτος ενώ λαμβάνουν χώρα οι διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας του, όπως αυτή της ανάδευσης, του καθαρισμού και της ψύξης.
Είναι πολύ σημαντικό η θερμοκρασία του γάλακτος να μην υπερβεί για αρκετές ώρες τους 4ο C. Αν συμβεί αυτό, τότε ο αριθμός των μικροβίων θα αυξηθεί και το γάλα θα είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Επιπλέον όταν σημειωθεί βλάβη στο σύστημα ψύξης, μια εφαρμογή (app) της Bosch ενημερώνει τους παραγωγούς γάλακτος ώστε να δράσουν έγκαιρα πριν ξινίσει το γάλα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος ελέγχου Bosch Deepfield Connect είναι ότι είναι συμβατό και με οποιοδήποτε βυτίο γάλακτος ανεξαρτήτου μοντέλου, κατασκευαστού και παλαιότητας. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα παλιότερα βυτία γάλακτος εξοπλίζονται με την πιο σύγχρονη τεχνολογία με χαμηλό κόστος.
Το νέο σύστημα ελέγχου γάλακτος Deepfield Connect της Bosch παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, στην έκθεση Agritechnica ενώ το λανσάρισμα του στην αγορά αναμένεται για τις αρχές του 2018.
Add Comment