ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Επιλύθηκε το πρόβλημα για εξαγωγές φρούτων προς την Κίνα

Επιτέλους! Εξαγωγές φρούτων στην Κίνα!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια μεγάλη Οικονομική διείσδυση των Κινέζων στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα στρατηγικές επενδύσεις.

Επίσης αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται μόνιμα στην αχανή κίνα και ασχολούνται με το εμπόριο από και προς την Κίνα!

Εκτός από Ελληνικό ελαιόλαδο και το κρασί σειρά τώρα για εξαγωγές στην Κίνα φαίνεται να έχουν και τα φρούτα!

 

Έτσι την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS διότι, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση, «κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα επιλύθηκε το πρόβλημα για τις εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων προς τη χώρα αυτή».

Όπως σημειώνεται, θα καταστεί δυνατή η εξαγωγή τους από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από ορισμένες περιοχές οι οποίες είχαν περιληφθεί στην διμερή φυτοϋγειονομική συμφωνία Ελλάδος-Κίνας το 2008 και θα συμπεριληφθούν έτσι και νέες περιοχές της χώρας μας που ανέπτυξαν καλλιέργειες ακτινιδίων μετά την συμφωνία.

Από τις αιτήσεις που ζητούν έγκριση για εξαγωγή στην Κίνα κερασιώνδαμάσκηνωνεπιτραπέζιων σταφυλιών και πορτοκαλιών, όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, η αρμόδια αρχή της Κίνας η AQSIQ εξετάζει κατά προτεραιότητα αυτές που αφορούν τα κεράσια, καθ’ ότι δεν είναι σε θέση να τις επεξεργάζεται όλες παράλληλα. Γι’ αυτό και ο σύνδεσμος δηλώνει την ικανοποίησή του σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβολή στις 10 Μαΐου 2017 του σχετικού αιτήματος διαδικασίας φυτοϋγειονομικής επιθεώρησης για μανταρίνιαπράσινα μήλαφράουλεςβερίκοκα και νεκταρίνια (των τελευταίων για αεροπορική αποστολή), «αιτήματός μας που εκκρεμούσε από διετίας».

 

Ο σύνδεσμος περιμένει ότι θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δύο υπουργείων, ώστε να επισπευσθεί η εξέταση των αιτήσεων και να υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα, τόσο για τις απαιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά και για τις νέες που αφορούν σε πράσινα μήλα, μανταρίνια αλλά και για φράουλεςνεκταρίνιαβερίκοκα.

 

Σημειώνεται ότι το 2016, οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν την πρωιμότητά τους έναντι της τοπικής κινεζικής παραγωγής και εξήγαγαν πάνω από 1.000 τόνους νωπών πυρηνόκαρπων προϊόντων.

 

Πηγή:  agroepidotiseis.blogspot.com