ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ζάκυνθος πρώτος σταθμός του Rainbow Warrior III

Παραλία Ναυάγιο, Ζάκυνθος : Σιδέρης Νανούδης / Greenpeace
Παραλία Ναυάγιο, Ζάκυνθος : Σιδέρης Νανούδης / Greenpeace

Από τη Ζάκυνθο, το νησί της Caretta caretta, ξεκινά σήμερα την ελληνική περιοδεία του ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης, το πλοίο-σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior III.

Στη Ζάκυνθο, που μαστίζεται από ένα μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και του αναποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, η Greenpeace σε συνεργασία με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς του νησιού θα πραγματοποιήσει δράσεις για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση. Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα μπορούν να ξεναγηθούν στο πλοίο και να ενημερωθούν για την εκστρατεία την Παρασκευή 21 Ιουλίου, 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00.

Το πλαστικό μίας χρήσης έχει κατακλύσει τις ζωές μας και έχει μετατρέψει τις θάλασσές μας στις μεγαλύτερες χωματερές του κόσμου. Σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα, εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα και πιθανότατα και στο πιάτο μας.

Χελώνα: Kostas Papafitsoros / Archelon
Χελώνα: Kostas Papafitsoros / Archelon

«Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δις πλαστικές σακούλες, 2 δις πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα στην πηγή του, ώστε να μειωθεί ριζικά η παραγωγή και η κατανάλωση του πλαστικού μίας χρήσης και να ενισχυθεί η επαναχρησιμοποίηση», επισημαίνει η Greenpeace.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης, μία συμμαχία οργανώσεων, αποτελούμενη από την Greenpeace, τον ΑΡΧΕΛΩΝ, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την ελβετική Stop Plastic Pollution, πραγματοποιούν καθαρισμούς παραλιών με ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες του νησιού για συμμετοχή.

Σήμερα επίσης θα διεξαχθεί συζήτηση με τοπικούς φορείς για το πώς η Ζάκυνθος μπορεί να καινοτομήσει, μειώνοντας την κατανάλωση πλαστικού μίας χρήσης, αφού είχε προηγηθεί επίσκεψη μαζί τους στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της υπερκορεσμένης χωματερής στο σημείο Σκοπός.

Το Rainbow Warrior θα κάνει στάση στις 24 και 25 Ιουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης και στις 30 και 31 Ιουλίου στη Σύρο, όπου θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να επισκεφτούν το πλοίο και να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατεύσει τις θάλασσές από την εισβολή των πλαστικών μίας χρήσης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Rainbow Warrior στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ώστε να εκτιμηθεί η ποσότητα των μικροπλαστικών που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες και η ποσότητα του πλαστικού που βρίσκεται στον πυθμένα τους.

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής – Efsyn.gr