Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, η υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζεται η δραστηριότητα της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.
Η απόφαση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΝ, στηρίζεται στις εισηγήσεις και απόψεις διαφορετικών φορέων, όπως του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, δημοσίων υπηρεσιών, τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.
Οι επιτρεπτές και οι απαγορευμένες ζώνες για τη θήρα στο Εθνικό Πάρκο παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη υπουργική απόφαση (2013-2016) και για πρώτη φορά εισάγονται αποτελεσματικά επιχειρησιακά εργαλεία προκειμένου να ισορροπήσουν οι διαφορετικές χρήσεις του Εθνικού Πάρκου. Τα εργαλεία αυτά θα περιορίσουν σημαντικά τη λαθροθηρία εντός Εθνικού Πάρκου, ενώ παράλληλα θα γίνεται συστηματικός έλεγχος του κυνηγιού ώστε να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά οι διαφορετικές χρήσεις του Πάρκου από την άγρια ζωή και τον άνθρωπο, τονίζει χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει, ότι η απόφαση «είναι ακόμη στο πλαίσιο τoυ αειφορικού κυνηγιου [1], όπως αυτό έχει ορισθεί από την ΕΕ μέσα από διάφορες διαδικασίες και συμφωνίες με σημαντικότερη τη συμφωνία [2] μεταξύ ΕΕ – FACE – BirdLife International. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι το κυνήγι είναι συμβατό σε προστατευόμενες περιοχές εφόσον δεν επηρεάζονται οι στόχοι διατήρησης της περιοχής και ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε αξιόπιστα δεδομένα. Επίσης, η συμφωνία καταργεί σταδιακά τα μολύβδινα σκάγια εντός υγροτόπων».
Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή ο Υπουργός ζητά από τις αρμόδιες Δασικές αρχές, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου:
- Να συνεργαστούν για την έκδοση μέχρι την 1η Αυγούστου 2018 Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροθηρίας, το οποίο μαστίζει την τοπική κοινωνία και δυσφημεί την νόμιμη θηρευτική δραστηριότητα. Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για τη λαθροθηρία καθορίζουν και εξειδικεύουν σε τοπικό επίπεδο ειδικά μέτρα ελέγχου και εποπτείας της θηρευτικής δραστηριότητας με την ενεργή συμμετοχή όλων των τοπικών εμπλεκομένων φορέων.
- Να προβούν σε συστηματικούς ελέγχους για την παράνομη χρήση μολύβδινων σκαγιών και να εκπονήσουν έρευνα για την επίπτωση της χρήσης τους. Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι από το Σεπτέμβριο 2013 απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σκαγιών μολύβδου για στη θήρευση πουλιών σε όλα τα υγροτοπικά οικοσυστήματα.
- Να εκπονήσουν σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης τριετούς τουλάχιστον διάρκειας για τη διαπίστωση της επίδρασης της θηρευτικής δραστηριότητας σε θηρεύσιμα και μη είδη.
Τέλος, το ΥΠΕΝ καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι η Δασική Υπηρεσία παραμένει υπεύθυνη για την εφαρμογή όλων των μέτρων που καθορίζονταν στην υ.α. του 2013. Τέτοια μέτρα είναι η σήμανση των απαγορευμένων περιοχών, η ενίσχυση της φύλαξης με δασοφύλακες της Δασικής Υπηρεσίας και ιδιωτικούς φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, η ενημέρωση των πολιτών, η εμπλοκή και ενημέρωση όλων των τοπικών αρχών (ΕΛΑΣ, Λιμενικό, ΣΔΟΕ κλπ).
Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες.
[1] http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds/hunting/index_en.htm [2] http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds/hunting/charter_en.htm
Πηγή: dasarxeio.com
Add Comment