ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Ο γηραιότερος και παλαιότερος εν ενεργεία ιεροψάλτης της Ελλάδος στα Κρυονέρια Ορεινής Ναυπακτίας

Ο αυτοδίδακτος ιεροψάλτης κ. Νικόλαος Λυμπέρης συνεχίζει παρά τα περασμένα από καιρό τα 80 χρόνια του, να υπηρετεί τα καθήκοντα του ιεροψάλτη στις εκκλησίες των Κρυονερίων στην Ορεινή Ναυπακτία.

Νικόλαος Λυμπέρης
Νικόλαος Λυμπέρης

Στις 30/6/2017 συμπλήρωσε 67 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα στασίδια των εκκλησιών των Κρυονερίων.

Στις 30 Ιουνίου 1950 πρωτοκάθισε στο ψαλτήρι του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου των Κρυονερίων ο κ. Ν. Λυμπέρης και έκτοτε δεν σταμάτησε να συνοδεύει τους εκάστοτε ιερείς στα ιερά μυστήρια που τελέστηκαν και συνεχίζουν να τελούνται στους 6 από τους 9 Ιερούς Ναούς των Κρυονερίων.

Πιθανόν να μην είναι τυχαίο που ο νεαρός τότε Ν. Λυμπέρης την πρώτη ημέρα που έψαλε στον Αϊ Γιώργη έβαλε την υπογραφή του στο βιβλίο του ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΑ · ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ Α΄ HXOY όπου ο Ά ήχος συμβολίζει τη χαρά την λαμπρότητα και την μεγαλοπρέπεια στις υμνολογίες.

Στα Κρυονέρια ο ενοριακός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ο παλαιότερος ναός του χωριού αφού κτίστηκε πολύ πριν το 1800, ενώ ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου (παλαιότερα ήταν ο Κοιμητηριακός Ναός της κοινότητας) το 2016 συμπλήρωσε 200 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Τα Κρυονέρια είναι ένα όμορφο γραφικό ελατοσκέπαστο πετρόκτιστο χωριό με βρύσες και ιστορικούς ναούς, στο δρόμο για την Ευηνολίμνη και την Ευρυτανία. Σύμφωνα με πολλά ιστορικά έγραφα τα Κρυονέρια (παλαιότερη ονομασία Κουτουλίστια) κατοικούνται ανελλιπώς πριν από το 1400.

Ο κ. Νικόλαος Λυμπέρης ενδεχομένως να πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο βιβλίο Guinness World Records ως ο γηραιότερος και παλαιότερος εν ενεργεία ιεροψάλτης παγκοσμίως. Δεν απομένει αυτό να διερευνηθεί.

Χρήστος Κ. Αδαμόπουλος – e-nafpaktia.gr