ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Αυτοψία στον Λιμένα Ναυπάκτου

Ολοκληρώθηκε στις 19/5/2017, ημέρα Παρασκευή η υποθαλάσσια αυτοψία για την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων στον Λιμένα Ναυπάκτου. Με τη συνδρομή δυτών, υποθαλάσσιων καμερών και ενσύρματης ενδοεπικοινωνίας με τους εκπροσώπους του ΥΠ.ΠΟ. διενεργήθηκε αυτοψία πέριξ του πυθμένα του Λιμένα Ναυπάκτου προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός της διάβρωσης και το μέγεθος των σπηλαιώσεων ώστε να προκύψει ο πλέον κατάλληλος τρόπος αποκατάστασής τους.

Η αυτοψία διενεργήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου και συμμετείχαν η κα. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η κα. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ και ο κ.Παναγιώτης Μπίρταχας από τη Διεύθυνση Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Επίσης διενεργήθηκε αυτοψία και για τα προτεινόμενα έργα από το ΔΛΤΝ, δηλαδή της πεζογέφυρας στο Γρίμποβο και της τοποθέτησης πλωτής εξέδρας στον Λιμένα Ναυπάκτου, για τα οποία εκκρεμεί η αποστολή εισηγήσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το επόμενο στάδιο είναι η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης από το ΔΛΤΝ με κατευθύνσεις που θα δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες πλέον έχουν πλήρη εικόνα του προβλήματος.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΛΤΝ Αντώνης Φράγκος η αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του Λιμένα Ναυπάκτου είναι μείζονος σημασίας. Το ΔΛΤΝ έχει δεσμευτεί να προβεί στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και στην προσπάθεια αυτή η συνδρομή των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ. είναι πολύ σημαντική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους του ΥΠ.ΠΟ. η οποίοι συνέβαλαν στην διενέργεια της αυτοψίας προκειμένου να επιλύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος του ΔΤΛΝ

Αντώνιος Φράγκος

sinidisi.gr