ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας – Έγινε δακτυλίωση των πελαργών

Την Δευτερα 19 Ιουνίου είχα την χαρά να υποδεχθώ στον Άγιο Νικόλαο τρεις καλούς φίλους και εθελοντές στην δακτυλιωση και παρατηρηση πτηνών.

Ήρθαν λοιπόν η Εύα Στετς συνεργάτης του κέντρου δακτυλιωσεις πτηνών, η Γιώτα Ματζουράτου παρατηρητήρια πτηνών και ο Νίκος Νουλας επίσης παρατηρητής πτηνών.
Θελω να σταθώ στο έργο αυτών τον ανθρώπων που είναι τεράστιο και έχει να κάνει με τους πελαργούς της Ελλάδας. διαπίστωσα λοιπόν ότι κάνουν ένα έργο με ιδίους πόρους με πολύ χαρά, αγάπη με καθημερινή αγωνία για το αύριο των Πελαργών που τόσο έχουν απαξιωθεί από την πολιτεία.
Και επειδή δεν θέλω να σας κουράσω τι είναι δακτυλιωση και που ωφελεί.

Η δακτυλιωση λοιπόν είναι μια πάρα πολύ παλιά μέθοδος μαρκαρίσματος πτηνών, που γίνεται στους νεοσσούς όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες κάτω από την φωλιά τους και βοηθάει στην μελέτη της μετανάστευσης των πτηνών από προς και το αντίστροφο κυρίως δηλαδή αν επιστρέφουν στις περιοχές τους.

Τα δαχτυλίδια που χρησιμοποιήθηκαν στην δακτυλιωση μας είναι τύπου ELSA εύκολα στην αναγνώριση τους από απόσταση. Τοποθετούνται πάνω από το (γόνατο) που στην πραγματικότητα είναι η (φτέρνα) του πτηνού. Εκτός από την δακτυλιωση γίνονται και απαραίτητες μετρήσεις στο βάρος και το μήκος του ράμφους τους. Κλείνοντας να ευχαριστήσω τον προϊστάμενο της ΔΕΗ Λευκάδος κύριο Κατοποδη για το καλαθοφόρο όχημα και το συνεργείο για να μας βοηθήσουν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα μας, τον δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιο Αποστολάκη για τον συντονισμό και την φιλοξενία και τέλος να ευχηθώ σε αυτούς τους ανθρώπους
Καλή συνέχεια
Καλή δύναμη και υπομονή σε αυτό το τεράστιο έργο τους.

KatounaNews