ΕΛΛΑΔΑ

Στο διάστημα ο Ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 3

Μια πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα αποτελεί η εκτόξευση στο διάστημα του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 3, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές στην Ελλάδα.

Η εντυπωσιακή εκτόξευση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, πραγματοποιήθηκε χθες τα μεσάνυχτα στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA, στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, από τον πύραυλο ARIANE 5, που έφερε τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του.

Την διαδικασία παρακολούθησε από κοντά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στον τομέα του διαστήματος.

Ο κ. Παππάς τόνισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως ανακάμπτει σε όλους τους τομείς. «Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας. Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια –σε τομείς όπως αυτούς των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση. Το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Και το κάνει σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να φέρουμε “το Αύριο, Σήμερα για Όλους“ αποκτά σάρκα και οστά.
Το πρώτο βήμα έγινε με την εκτόξευση του Hellas Sat 3 και το δεύτερο θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα με τη συγκρότηση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να αποκτήσει η χώρα στρατηγικό σχεδιασμό, να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά, τα οποία εργάζονται, δουλεύουν, ερευνούν και παράγουν στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στην Ελλάδα αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο HELLAS SAT 3 έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου και κατασκευάσθηκε στη Γαλλία, με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 15 χρόνια, και
θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς στις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί. Με το νέο δορυφόρο θα ενισχυθεί η αξία της ελληνικής τροχιακής θέσης σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Παράλληλα, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλες οι νέες δυνατότητες, που ανοίγονται και που αφορούν πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων, η εξυπηρέτηση αμυντικών πτυχών της χώρας, η πρόληψη καιρικών φαινομένων και πλημμυρών, ο έλεγχος συνόρων και η παρακολούθηση πυρκαγιών.

«Με την εκτόξευση του Hellas Sat 3 ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ερευνητική κοινότητα. Οι πολλαπλάσιες δυνατότητες που μας παρέχει ο νέος δορυφόρος αυξάνουν, μεταξύ άλλων, την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και σκοπός μας είναι να διαχυθούν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Με την εκτόξευση αυτή αποδείξαμε ότι όταν εργαζόμαστε ενωμένοι και συστηματικά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα» εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Hellas Sat 3 θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη.

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: «Να χωνέψουν ότι η Ελλάδα προχωρά μπροστά»

«Τελικώς, κάποιοι δεν μπορούν με τίποτα να χωνέψουν το γεγονός ότι –επιτέλους- η Ελλάδα φεύγει από τη λογική της Ψωροκώσταινας. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η χώρα προχωρά μπροστά και, μάλιστα, σε τομείς υπερυψηλής καινοτομίας, αξιοποιώντας τους Έλληνες επιστήμονες που κάποιοι είχαν καταδικάσει σε εξορία. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λογική του πελάτη και του εκποιητή και μπαίνει στη λογική του παραγωγού και του ιδιοκτήτη».

Με αυτή την αιχμηρή τοποθέτηση απάντησε ο
επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Χριστοφορίδης, στην ειρωνική ανακοίνωση του Ποταμιού με την οποία κατηγορούσε τον Νίκο Παππά ότι πήγε στην γαλλική Γουιάνα για ταξιδάκι αναψυχής.

Στην καυστική του δήλωση ο κ. Χριστοφορίδης ανέφερε ακόμη: «Το Ποτάμι θα όφειλε να γνωρίζει την αλήθεια πριν προβεί σε ανακοινώσεις. Εκτός κι αν τη γνωρίζει και επιλέγει να την αποκρύψει γιατί απλά δεν το βολεύει. Τα στοιχεία, πάντως, είναι αμείλικτα:
1. Επί ΝΔ, ο δορυφόρος πουλήθηκε μαζί με τον ΟΤΕ στην Deutsche Telecom.
2. Ο –ιδιοκτησίας του γερμανικού Δημοσίου- ΟΤΕ πούλησε τον Hellas Sat, αποκομίζοντας πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για το ίδιο το γερμανικό Δημόσιο, ενώ απειλήθηκε και η φυσική παρουσία του κέντρου ελέγχου του δορυφόρου στην Ελλάδα.
3. Η Ελλάδα, χωρίς νέα σύμβαση και παρουσία δορυφόρου στο διάστημα, θα έχανε την τροχιακή της θέση, από την οποία διέρχονται οι επικοινωνίες του Στρατού, της ΕΥΠ και των Σωμάτων Ασφαλείας.
4. Η Κυβέρνηση, με τη διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση, εξασφάλισε την τροχιακή θέση της χώρας και τριπλασίασε τα ανταλλάγματα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, διασφαλίζοντας παράλληλα διπλάσιες επενδύσεις.
5. Συνοψίζοντας, ο γερμανικός ΟΤΕ αποκόμισε σημαντικότατα οφέλη, εκποιώντας μια επένδυση υψίστης στρατηγικής σημασίας που είχε κάνει ο ελληνικός λαός όλη την προηγούμενη δεκαετία. Με τη νέα σύμβαση, η σημερινή Κυβέρνηση διασφάλισε επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, τη φυσική παρουσία του κέντρου ελέγχου του δορυφόρου στη χώρα, την ελληνική τροχιακή θέση και τριπλάσια ανταλλάγματα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Όσο για τα περί “διαστημικού τουρισμού”, αυτά τα αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και των ελληνικών επιχειρήσεων που πρωτοπορούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας στον τομέα του διαστήματος. Προφανώς, πάντως, το Ποτάμι προτιμά η χώρα να μην εκπροσωπείται στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε επί Κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Τους ενημερώνουμε ότι η χώρα έχει αλλάξει επίπεδο.
Τους αφήνουμε στη μιζέρια τους.

Υ.Γ. Όσο για το “χαλασμένο γραμμόφωνο” του επικεφαλής του Ποταμιού περί της ανύπαρκτης (από το Νοέμβριο 2015 και πριν αναλάβω καθήκοντα στο επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης) ιδιότητάς μου ως “εκδότη της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ”, απλά ψεύδεται –για μια ακόμη φορά- εν γνώσει του. Επ’ αυτών έχει ήδη επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη».

Kontra.gr