ΕΛΛΑΔΑ

Ολο και περισσότερο αυξάνονται οι Κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα

Ολο και περισσότερο αυξάνονται οι Κινέζοι τουρίστες ειδικά από Πεκίνο και Σαγκάη που αποφασίζουν να επισκεφτούν την Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι φέτος θα ταξιδέψουν στη χώρα 170.000 Κινέζοι, ποσοστό 10 – 15% υψηλότερο από πέρυσι. Τουριστικά γραφεία και πράκτορες αναφέρουν ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Αθήνα και τα Χανιά, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνοκινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου. Κινέζοι αξιωματούχοι και επικεφαλής τουριστικών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι υπάρχουν ή έστω δημιουργούνται σταδιακά οι συνθήκες για τον δεκαπλασιασμό του αριθμού των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, που μπορεί να φτάσουν το 1 – 1,5 εκατ. μέσα σε μία μόλις τριετία ή πενταετία. Φυσικά, για να ευοδωθούν αυτές οι προβλέψεις μεγάλο ρόλο παίζουν οι «διευκολύνσεις» για τους ταξιδιώτες από την Κίνα όπως οι απευθείας πτήσεις ή οι πτήσεις τσάρτερ.

Συνολικά στην Ευρώπη αναμένεται φέτος να ταξιδέψουν 15 εκατομμύρια Κινέζοι, ενώ εκείνοι που από την Κίνα φτάνουν στις χώρες εντός Σένγκεν παρουσιάζουν σταθερή και σημαντική αύξηση τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2011 οι Κινέζοι που επισκέφτηκαν την Ευρώπη ήταν 11 εκατομμύρια. Ο αριθμός των θεωρήσεων Visa που εκδίδουν οι ελληνικές προξενικές αρχές δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα των Κινέζων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αναφέρει το Ελληνοκινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο καθώς ο αριθμός των θεωρήσεων από Πεκίνο, Σαγκάη και Γκουαντζού έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί. Ομως οι περισσότεροι Κινέζοι που έρχονται στην Ελλάδα ταξιδεύουν με Visa που έχει εκδοθεί για άλλη χώρα Σένγκεν, στο πλαίσιο ενός τουριστικού πακέτου το οποίο έχουν αγοράσει και περιλαμβάνει περισσότερες της μιας ευρωπαϊκές χώρες.

Ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Κίνας αναφέρει ότι οι Κινέζοι ξόδεψαν πέρυσι 87 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ταξιδιωτικών πακέτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών. Μάλιστα οι περισσότερες παραγγελίες τουριστικών προϊόντων πραγματοποιήθηκαν μέσω κινητών τηλεφώνων ή tablet και όχι από σταθερούς υπολογιστές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Κινέζων που έρχονται στην Ελλάδα την προτιμά ως χώρο διακοπών, αλλά αρκετοί έρχονται και για δουλειές ενώ κάποιοι πραγματοποιούν το ταξίδι για πολιτιστικούς λόγους.

Ενδιαφέρον έχουν δείξει οι Κινέζοι και για την απόκτηση άδειας παραμονής, μέσω επένδυσης σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα, που είναι γνωστό ως Golden Visa και το οποίο έχει αποδώσει συνολικά μέχρι σήμερα περίπου 1 δισ. ευρώ (έχουν χορηγηθεί συνολικά 1.684 άδειες), την πρώτη θέση κατέχουν οι Κινέζοι, στους οποίους έχουν χορηγηθεί 701 άδειες. Οι υπόλοιπες άδειες κατανέμονται ως εξής: 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγυπτίους, 81 σε Τούρκους, 79 σε Ουκρανούς, 78 σε Λιβανέζους, 53 σε Ιρακινούς, 45 σε Σύρους, 37 σε Ιορδανούς και 16 άδειες σε Σαουδάραβες.

Άρθρο – Kathimerini