ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χρόνια των εφιαλτικών μνημονίων οι Έλληνες – Έχασαν τις περιουσίες τους, έκοψαν γάλα, ψωμί, φαγητό!

Εφιαλτικά Μνημόνια
Εφιαλτικά Μνημόνια

Εφιαλτικά Μνημόνια

Στα χρόνια των εφιαλτικών μνημονίων οι Έλληνες…

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας που ζει ο Ελληνικός λαός

Tην τραγωδία ενός ολόκληρου λαού περιγράφει με στοιχεία και αριθμούς η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος. Η καταστροφή που προκάλεσαν στην οικονομία και την κοινωνία τα εφιαλτικά μνημόνια δεν έχει προηγούμενο.

Οι Έλληνες έχασαν την περιουσία τους, αναγκάστηκαν να περιορίσουν κατά 30,8 την αγορά σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να κόψουν το ψωμί και το γάλα. Η ανθρωπιστική κρίση δεν έχει προηγούμενο και αποτυπώνεται με στοιχεία στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσουν ούτε οι δανειστές, ούτε οι ντόπιοι γκαουλάιτερ της τρόικας, που διαφήμιζαν τη χρησιμότητα των μνημονίων. Τέτοια καταστροφή δεν είχε συντελεστεί ούτε σε εμπόλεμες περιόδους και κανείς ακόμα δεν γνωρίζει ποιες άλλες συμφορές περιμένουν ένα λαό που αποφάσισαν να τον γονατίσουν και να τον λεηλατήσουν! Τα στοιχεία ομολογούν το έγκλημα που συντελέστηκε. Ακόμα και τους πρώτους μήνες του 2017 καταγράφεται νέα πτώση πωλήσεων σε ψωμί και γάλα, που είναι τα βασικότερα είδη διατροφής.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει τη λεηλασία σε συντάξεις, ούτε τις χιλιάδες αυτοκτονίες, που ήταν φόρος αίματος στον Μινώταυρο της τρόικας. Το χειρότερο από όλα είναι ότι όλοι αυτοί που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας και την παράδοση της στους ξένους τοκογλύφους εξακολουθούν να μένουν ατιμώρητοι και να προκαλούν. Φιλοδοξούν μάλιστα να επιστρέψουν στην εξουσία για να συνεχίσουν την εργολαβία που είχαν αναλάβει για την ολοκλήρωση της λεηλασίας της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και την εξαθλίωση του λαού.

Τα εφιαλτικά στοιχεία από τη μαύρη περίοδο των μνημονίων πρέπει να προβληματίσουν την κυβέρνηση. Στις άμεσες προτεραιότητες πρέπει να είναι η ενίσχυση των ανέργων και οικονομικά εξαθλιωμένων. Είναι τραγικό οικογένειες να στερούνται βασικά τρόφιμα και τα παιδιά να μην έχουν ούτε γάλα. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εξαθλιωθεί οικονομικά ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν καμιά απολύτως αγοραστική δυνατότητα. Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να ξεπουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές ακίνητα και ότι άλλο περιουσιακό στοιχεία διέθεταν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Μόνο που η κρίση είναι διαρκείας και δεν έχει τελειωμό και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι θα είναι το τελικό κόστος για το λαό και για τη χώρα από τη χρεοκοπία, στην οποία μας οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα.

Έκοψαν ακόμα και το γάλα

Η ετήσια κατανάλωση τροφίμων στο μέσο ελληνικό σπίτι, μειώθηκε 29,4%, μέσα στα πρώτα δύο μνημόνια! Στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι 30,8%, ενώ στα πλουσιότερα, κατά 32,3%. Οι Έλληνες έκοψαν τους δύο πρώτους μήνες του 2017, κατά 7% το ψωμί και το γάλα! Δύο βασικά είδη διατροφής, κάτι που κάνει ξεκάθαρο το πόσο έχει συρρικνωθεί το εισόδημα τους. Τους δύο πρώτους μήνες του 2017 καταγράφεται πτώση πωλήσεων στα δύο αυτά βασικά είδη διατροφής από 5%-7%.

Τις πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια στην ελληνική Οικονομία περιγράφει έκθεση της ΤτΕ, που δημοσιεύεται στο 45ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της. Η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνει ότι η κρίση εξανέμισε τα εισοδήματα των νοικοκυριών κατά 40%. Αν και τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία αναστροφή της κατάστασης, οι οικονομική ζημία και η ανασφάλεια που έφεραν τα μνημόνια στη χώρα μας, φαίνονται και μέσα από τη μελέτη του κ. Ευάγγελου Χαραλαμπάκη, σχετικά με το πόσο επηρεάστηκε από την κρίση η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών. Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει κατά πόσον η κρίση επηρέασε την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών σε μικροοικονομικό επίπεδο την περίοδο 2009-2014, χρησιμοποιώντας στοιχεία των δύο κυμάτων της έρευνας για την οικονομική κατάσταση και την κατανάλωση των νοικοκυριών. Αυτό που δείχνει είναι ότι οι Έλληνες μετά από τις αιματηρές θυσίες που έκαναν μέσα στην επταετία των μνημονίων, ακόμα δεν έχουν δει την οικονομική τους κατάσταση να βελτιώνεται…

Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης των όρων καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών, είναι ότι η κρίση είχε έντονη αρνητική επίδραση στον καθαρό πλούτο, στα περιουσιακά στοιχεία, στο εισόδημα και στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Μέσα σε πέντε χρόνια, έως το 2014, τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την ετήσια κατανάλωση τροφίμων κατά 27%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ετήσια κατανάλωση τροφίμων εντός σπιτιού μειώθηκε κατά μέσον όρο στο 29,4%. Ειδικά στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%. Όμως εκτός από την ΤτΕ, που πιστοποιεί τη «φτωχοποίηση» των νοικοκυριών υπάρχει πλήθος ερευνών από άλλους φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ, που δείχνουν ότι το 65,3% των νοικοκυριών αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Στα νοικοκυριά με πάνω από 5 μέλη, τα νοικοκυριά με ανέργους και χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών.

Η πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση για τα περιουσιακά στοιχεία, τα δάνεια και τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, καθώς επίσης και για το εισόδημα και την κατανάλωσή τους. Το ευρωπαϊκό δείγμα του δεύτερου κύματος περιλαμβάνει περισσότερα από 84.000 νοικοκυριά σε 20 ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά για την χώρα μας, το πρώτο κύμα διεξήχθη το 2009 με δείγμα 2.971 νοικοκυριά, ενώ το δεύτερο κύμα το 2014, με δείγμα 3.003 νοικοκυριά.

Πώς χάθηκε το 40% του ελληνικού πλούτου!

Η διάμεση αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε κατά 40% και η μεταβολή αυτή είναι στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, η μείωση της αξίας του καθαρού πλούτου το 2014 σε σχέση με το 2009 είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής.

Η κατακρήμνιση της αξίας του ελληνικού πλούτου αποδίδεται στη μείωση κυρίως της αξίας της ακίνητης περιουσίας και δευτερευόντως των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της αξίας του υπολοίπου των συνολικών δανείων των νοικοκυριών και των ενυπόθηκων δανείων, αλλά η μεταβολή αυτή δεν είναι στατιστικά σημαντική. Όμως όπως σημειώνεται, παρατηρείται και η στατιστικά σημαντική μείωση του υπολοίπου των μη ενυπόθηκων δανείων.

H μείωση στην ετήσια κατανάλωση τροφίμων

Την ώρα που οι δανειστές, επιμένουν για συνέχεια της σκληρής πολιτικής και ειδικά το ΔΝΤ, πιέζει για ακόμα δυσκολότερες αποφάσεις στα Εργασιακά, οι Έλληνες υποφέρουν. Τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την συνολική ετήσια κατανάλωση τροφίμων κατά 27% και σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης δεν αφορά μόνο πλούσιους ή φτωχούς, αφορά όλο το εύρος της κατανομής. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, έχει πιαστεί στη μέγγενη των μνημονίων και δεν αντέχει άλλο.

Παράλληλα, η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας, η μεγάλη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας κατά την περίοδο 2009-2014 και η συνακόλουθη μείωση της απασχόλησης, επιδείνωσαν τις συνθήκες διαβίωσης για όλα τα νοικοκυριά.

Χάθηκε το 26% του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών

Όμως εκτός από τον πλούτο των νοικοκυριών, το διάμεσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 26% την περίοδο 2009-2014. Η μείωση του εισοδήματος είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. Το περιορισμένο εισόδημα και η επιβολή φόρων έπληξαν σημαντικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανατροπής που είδαν τα νοικοκυριά, είναι ότι το διάμεσο ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%. Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. Η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης. Φυσικά οι πληγές των μνημονίων, αργά ή γρήγορα θα κλείσουν. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ίασης, που με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ότι δεν υπάρξουν νέες συγκρούσεις που θα εντείνουν την αβεβαιότητα, τότε η έξοδος από τον φαύλο κύκλο των ζημιογόνων μνημονίων και της επιτροπείας των δανειστών, είναι μπροστά μας. Παρά της δυνατότητες επιστροφής στην κανονικότητα, προς το παρόν, το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014. Αυτά τα ευρήματα αυτά δείχνουν τη μεγάλη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2009-2014 και τη συνακόλουθη μείωση της απασχόλησης.

Περισσότερα για Έχασαν τις περιουσίες τους και έκοψαν γάλα ψωμί και φαγητό! – ΚΟΝTRANEWS.GR