«Έσπασε» το φράγμα των 50.000 προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Στα ελληνικά νησιά οι Τούρκοι παρατηρητές, καθ” οδόν προς την Τουρκία οι Έλληνες αξιωματούχοι.
Προβληματισμός για τις ροές
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σήμερα Δευτέρα σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.
Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ταφύλλη.
Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα Δευτέρα στην Αττική βρίσκονται 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο).
Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).
Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα.
Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα μεταβεί την Τρίτη στην Ειδομένη συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου. Ο υπουργός θα επισκεφθεί τους χώρους προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη, το νοσοκομείο στο Κιλκίς και το hot spot στα Διαβατά. Στο πλαίσιο της περιοδείας θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός ενεργειών για την βέλτιστη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών.
Ειδομένη: Απογοήτευση και σκεπτικισμός
Ξεπερνούν τους 13.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά.
Τη Δευτέρα, στον καταυλισμό πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η μία έγινε πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές από μικρή ομάδα Σύρων που κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «πεθαίνουμε εδώ», και ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση στην ΠΓΔΜ.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, σε χωράφι, πρόσφυγες της κουρδικής φυλής των Γεζίντι έκαναν την δική τους διαμαρτυρία.
Λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο στην Ειδομένη, ο ΟΣΕ έχει διακόψει όλα τα δρομολόγια από το απόγευμα της Κυριακής.
Στο μεταξύ, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε ποινική προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που μοίρασαν στον καταυλισμό των προσφύγων της Ειδομένης το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο με τους χάρτες προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
Αίτημα για οικογενειακή επανένωση
Αισιόδοξη ότι θα βρεθεί σύντομα κοντά στο 11χρονο καρκινοπαθές παιδί της που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας και χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης μυελού των οστών, εμφανίστηκε η Σύρια μητέρα του που κατέθεσε τη Δευτέρα στην Υπηρεσία Ασύλου αίτημα οικογενειακής επανένωσης.
Η Μανάλ Μπαμπουλί, και τα άλλα τρία παιδιά της που βρίσκονται μαζί της, είναι πιθανοί συμβατοί δότες, και επείγει η άμεση μεταφορά τους στη Γερμανία προκειμένου να επανενωθεί η οικογένεια.
Όπως διηγήθηκε η κ. Μπαμπουλί σε συνέντευξη Τύπου, ο γιος της Ράμι διαγνώσθηκε με καρκίνο στην ηλικία των 6 ετών και ακολούθησε θεραπεία 4 ετών στη Συρία η οποία όμως σταμάτησε λόγω του πολέμου.
«Δεν μπορούσα πλέον να τον πηγαίνω στο νοσοκομείο και έτσι αποφάσισα να τον πάω στο Λίβανο όπου συνέχισε την θεραπεία του για άλλους 7 μήνες. Το υψηλό όμως κόστος μάς ανάγκασε να φύγουμε οικογενειακώς για την Τουρκία και εκεί ο Ράμι νοσηλεύτηκε για 3 μήνες ώσπου ο γιατρός του τον έστειλε, με δικά του έξοδα, μαζί με τον πατέρα του, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μονάχου όπου βρίσκεται και τους τελευταίους 4 μήνες» εξήγησε.
Η κ. Μπαμπουλί μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της -3, 8 και 14 χρόνων- και τον 18χρονο ανιψιό της, πέρασαν στις 22 Φεβρουαρίου με βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα και έφτασαν μετά από μερικές μέρες στην Ειδομένη.
«Μείναμε σε σκηνή στον καταυλισμό επί 18 μέρες και όταν είδα ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η ουδέτερη ζώνη, απευθύνθηκα στην οργάνωση «Άρσις» και τους μίλησα για το γιο μου, με αποτέλεσμα να μας μεταφέρουν για φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη και να κινηθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες Νίκος Γαρυπίδης, «πιστεύουμε πώς σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Μέχρι τότε, η γυναίκα μαζί με τα παιδιά της θα φιλοξενείται από την «Άρσις» στο πλαίσιο του προγράμματος Action for the refugees, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο μήνες.
Νέες αφίξεις από τα νησιά
Στο λιμάνι του Πειραιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεπερνούν τους 5.000.
Το πρωί της Δευτέρας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο.
Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και την ευρύτερη περιφέρεια.
Έφτασαν οι Τούρκοι επιθεωρητές
Ολοκληρώθηκε η άφιξη των Τούρκων παρατηρητών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα πέντε hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία για τις επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ξεκίνησε ήδη η μετάβαση Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία, οι οποίοι θα παρακολουθούν εκεί τις επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητος μεταξύ των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, από χθες Κυριακή, έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 25 Τούρκοι παρατηρητές – οι οποίοι δεν είναι αστυνομικοί, αλλά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας-, και οι οποίοι τοποθετούνται ως εξής: Έξι στη Χίο (βρίσκονται ήδη εκεί), 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.
Πρόβλημα προέκυψε με έναν στη Χίο, καθώς στο διαβατήριο του υπάρχει σφραγίδα από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, κάτι που δημιούργησε εμπλοκή, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται να παραμείνει στην χώρα μας και να εργαστεί σχετικά με τις επαναπροωθήσεις.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν πως, στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές αρχές, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι Τούρκος και μάλιστα κάτοχος «πράσινου» διαβατηρίου, λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση.
Επειδή όμως το συγκεκριμένο διαβατήριο φέρει σφραγίδα από επίσκεψη του στα Κατεχόμενα, τέθηκε το ζήτημα αν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα μας χωρίς βίζα, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου διαβατηρίου.
Η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών και, όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο Τούρκος σύνδεσμος θα παραμείνει με ένα τέτοιο ξεχωριστό χαρτί, σφραγισμένο από τις ελληνικές υπηρεσίες, που ισοδυναμεί με άδεια εισόδου.
Σε ό,τι αφορά στην ανταλλαγή των επιθεωρητών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σήμερα Δευτέρα αναχωρούν από την Αθήνα πέντε Έλληνες – συγκεκριμένα τρεις που θα τοποθετηθούν στο Δικελί, απέναντι από την Λέσβο, και δύο για το Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο.
Οι Έλληνες παρατηρητές είναι αστυνομικοί, καθώς το θέμα των επιστροφών χειρίζεται από ελληνικής πλευράς η Αστυνομία, ενώ ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τους 25.
Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμάται ότι η τοποθέτηση των Ελλήνων παρατηρητών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού γνωστοποιηθεί από την Τουρκία ποια λιμάνια της θα ανοίξουν για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών που θα επαναπροωθούνται.
Αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη σε συνάντηση που θα γίνει για το επιχειρησιακό σκέλος των επιστροφών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του FRONTEX και της Ολλανδικής Προεδρίας.
Σε ό,τι αφορά πλέον τις επιστροφές, από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίστηκε ότι από χθες Κυριακή έχουν αρχίσει να συντάσσονται αιτήματα επανεισδοχής για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα εξετάζονται με γρήγορες διαδικασίες (fast tracκ) αιτήματα ασύλου που τυχόν θα υποβάλλονται.
Πηγή: ert.gr
Διαβάστε επίσης:
Τα Άγρια Άλογα Του Πεταλά (Φωτο + Βίντεο)
Αποφυλακίστηκε Η Πιο Επικίνδυνη ‘Μαύρη Χήρα’ Του Κόσμου
Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας
Add Comment