ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιμή σε ομογενή ήρωα: Ονοματοδοσία Οδού «Θεόδωρου Λεουτσάκου» στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η 29η Οδός στην Αστόρια στο εξής θα φέρει το όνομα του ομογενή βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ και υπαξιωματικού Θεόδωρου Λεουτσάκου, ενός από τους πραγματικούς ήρωες κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Οι κόρες του αειμνήστου Στέισι, Σύνθια και Στέφανι, τα εγγόνια του Στίβεν, Τζακ και Τζουλιάνα, οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς επίσης δικαστές και άλλοι λειτουργοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, o δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας Κώστας Κωνσταντινίδης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά και άλλοι πολιτικοί επρόκειτο να συγκεντρωθούν στη συμβολή της 29ης Οδού και της 21ης Λεωφόρου στην Αστόρια προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας «Lieutenant Theodore Leoutsakos Way».

Η πινακίδα έχει ήδη τοποθετηθεί στη νοτιοδυτική πλευρά της συμβολής της 29ης Οδού και της 21ης Οδού στην Αστόρια, στην ίδια πλευρά από την οποία περνούσε κάθε πρωί για τη δουλειά του ο ομογενής ήρωας.

Η Στέφανι Λεουτσάκου, η μικρότερη κόρη του ήρωα, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις τιμές που ο Δήμος της Νέας Υόρκης και η Ομογένεια αποδίδουν στον αείμνηστο πατέρα της και τόνισε ότι «τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της Ροζ θα παρακολουθούν από την γειτονιά των αγγέλων και θα αγάλλεται η ψυχή τους».

Ο ομογενής ήταν από τους πρώτους που την αποφράδα εκείνη ημέρα έσπευσε να σώσει τους συμπολίτες του που τη μοιραία εκείνη στιγμή βρίσκονταν στους Δίδυμους Πύργους και για μεγάλο χρονικό διάστημα συμμετείχε στο δύσκολο έργο των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων και θυμάτων στα συντρίμμια των Πύργων και του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου.

Ο Θεόδωρος Λεουτσάκος όπως και εκατοντάδες άλλοι αστυνομικοί και πυροσβέστες υπέφεραν από τη σκόνη, τον καπνό και τις καρκινογόνες ουσίες που έβγαιναν από τα αποκαϊδια και τα συντρίμμια και κλονίστηκε η υγεία τους.

Η κατάσταση της υγείας του μετά την 11η Σεπτεμβρίου επιδεινώθηκε και στις 3 Φεβρουαρίου 2015 έχασε την άνιση μάχη με την επάρατη νόσο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία είχε ψαλεί το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια και οι συνάδελφοί του, οι συναγωνιστές, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί τον ξεπροβόδισαν με τις ίδιες τιμές που αποδίδουν τους ήρωες.

Οι συνάδελφοί του έχουν ήδη συγκροτήσει ταμείο υποτροφιών στην μνήμη του και ταυτόχρονα μαζί με τον ομογενή δημοτικό σύμβουλο της Αστόριας κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο τα δικαιολογητικά για την ονοματοδοσία της Οδού σε «Lieutenant Theodore Leoutsakos Way».

Ο εκλιπών είχε γεννηθεί στο Μανχάταν και ανήκε στη δεύτερη γενιά των Ελληνοαμερικανών. Ο πατέρας του ήταν το μοναδικό παιδί της πολύτεκνης οικογένειας που είχε έρθει από τη Σπάρτη.

Ο Θεόδωρος Λεουτσάκος ήταν αεροπόρος στην αμερικανική αεροπορία. Πολέμησε στο Βιετνάμ και μάλιστα τραυματίστηκε. Μετά την αποστράτευσή του ειδικεύτηκε στην πνευμονοθεραπεία και για 20 χρόνια εργάστηκε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Σλόαν Μεμόριαλ. Στη συνέχεια εντάχτηκε στο σώμα των Δικαστικών Επιμελητών (New York State Court Oficers) και αφυπηρέτησε με τον βαθμό του υπαξιωματικού.

Πηγή: ekirikas

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Χάλκινο Μετάλλιο Ο Αιτωλοακαρνάνας Χρήστος Μπακοχρήστος

Αυτό Είναι Το Νέο Γυμνάσιο Που Προωθεί Το Υπουργείο Παιδείας

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας