ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή MH17 στην Ουκρανία: Τους φιλορώσους δείχνει η ολλανδική έρευνα

Το ολλανδικό πόρισμα, που καταρτίστηκε ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομικά, για τη συντριβή της MH17 στην Ουκρανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάρριψη έγινε με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες και ότι το σύστημα Buk που χρησιμοποιήθηκε είχε μετακινηθεί από τη ρωσική πλευρά.

Πριν την ανακοίνωση του ολλανδικού πορίσματος, το Κρεμλίνο είχε προκαταβολικά επαναλάβει τη θέση του ότι «εάν επρόκειτο για πύραυλο, δεν εκτοξεύτηκε από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες».

Η πτήση MH17 είχε απογειωθεί στις 17 Ιουλίου του 2014 από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ με 298 επιβαίνοντες και συνετρίβη στο ουκρανικό Ντονέτσκ. Το πόρισμα της ολλανδικής έρευνας παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης και λίγες ώρες νωρίτερα είχε παρουσιαστεί στους συγγενείς των θυμάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ολλανδών εισαγγελέων, το σύστημα εκτόξευσης Buk που χρησιμοποιήθηκε είχε μεταφερθεί από ρωσικό έδαφος στο σημείο εκτόξευσης.

Ο πύραυλος, κατά την ολλανδική έρευνα, εκτοξεύτηκε από περιοχή κοντά στο χωριό Περβομάισκ, το οποίο ελέγχεται από φιλορώσους αντάρτες.

Σύμφωνα με το ολλανδικό πόρισμα, το πυραυλικό σύστημα Buk επέστρεψε σε ρωσικό έδαφος αφού χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση ενός πυραύλου.

Το πόρισμα αναφέρει επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί 100 «πρόσωπα ενδιαφέροντος» σε σχέση με την έρευνα, αλλά ακόμη δεν έχουν «επισήμως» ταυτοποιηθεί ύποπτοι. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, δεν είναι σαφές εάν οι ένοπλοι που έκαναν την εκτόξευση ενεργούσαν μετά από εντολές ή εάν έδρασαν αυτόνομα.

Οι εισαγγελείς επίσης ανέφεραν ότι δεν είχαν ακόμη πρόσβαση σε νέες εικόνες από ραντάρ που έδωσε η Ρωσία, λέγοντας πως «σαφώς και θα εξεταστούν».

Ανακοινώντας το πόρισμα, και παρά το ότι αναφέρει πως το σύστημα προήλθε και επέστρεψε στη Ρωσία, οι εισαγγελείς τόνισαν ότι «δεν σχολιάζουν για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας».

Πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, το Κρεμλίνο είχε προκαταβολικά επαναλάβει τη θέση του ότι τα δεδομένα των ραντάρ δείχνουν πως η πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών «είναι σίγουρο πως δεν κατερρίφθη από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από ουκρανικό έδαφος που ελεγχόταν από τους αντάρτες».

Ερωτηθείς για το πόρισμα των ερευνητών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δεδομένα που έλαβαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «καθιστούν ήδη σαφές πως ο πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από έδαφος των ανταρτών, αλλά από αλλού».

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Όχημα Υπηρεσίας Πέφτει Σε Αεροπλάνο!

Τουρκία: Βύθισαν Αεροπλάνο Σε Παραλία Για Να Προσελκύσουν Τουρίστες

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας