Αρνητική απάντηση έλαβαν οι Γερμανοί εισαγγελείς από Έλληνες συναδέλφους τους αλλά και εισαγγελείς άλλων χωρών, που συναντήθηκαν στην Χάγη, στην θέση που εξέφρασαν ότι για το σκάνδαλο της Volkswagen πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη στην Γερμανία και να κριθεί εκεί η υπόθεση.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ολλανδική πόλη στο πλαίσιο της Eurojust με εισαγγελείς από 18 χώρες, οι εισαγγελείς της Γερμανίας υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά από την Δικαιοσύνη της χώρας τους η υπόθεση των «πειραγμένων» λογισμικών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και ζήτησαν να διαβιβαστούν σε αυτούς όλες οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για το θέμα. Κατά την άποψη που διατύπωσαν οι Γερμανοί εισαγγελικοί λειτουργοί, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει, όπως είπαν, «επικάλυψη του αξιόποινου».
Στην θέση των Γερμανών εισαγγελέων αντέδρασαν πρώτοι οι Έλληνες συνάδελφοι τους, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Τζούρας, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης στην περίπτωση που επιληφθεί η γερμανική Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Έλληνες εισαγγελείς, εξέφρασαν ρητά τις επιφυλάξεις τους επικαλούμενοι την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς της Siemens. «Στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα» φέρονται να είπαν οι δύο Έλληνες εισαγγελείς βρίσκοντας σύμφωνους με τους δικούς τους προβληματισμούς πολλούς συναδέλφους τους, με πρώτη την πολυπληθή αμερικανική αντιπροσωπία. Στην συνάντηση τονίστηκε μάλιστα, πως για την συγκεκριμένη υπόθεση στην Γερμανία, βάσει της νομοθεσίας προβλέπονται χρηματικές ποινές και όχι ποινικές κυρώσεις.
Το «μέτωπο» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί εισαγγελείς στην αξίωση τους, πλην Ελλήνων και Αμερικανών εισαγγελέων, απαρτίζεται και από τους συναδέλφους τους της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το «γερμανικό αίτημα» θα κριθεί τελικώς σε επόμενη συνάντηση προκειμένου οι Γερμανοί εισαγγελείς να εκθέσουν στους συναδέλφους τους τα επιχειρήματα τους. Μέχρι τότε, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία πρόκειται να συνεργαστούν στενά για την διερεύνηση της υπόθεσης της Volkswagen, με ανταλλαγή στοιχείων και τεχνογνωσίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο με τις ενδείξεις ρύπων στα συγκεκριμένα γερμανικά αυτοκίνητα, το οποίο αποκαλύφθηκε, όπως και η υπόθεση της Siemens, στις ΗΠΑ. Η έρευνα που διατάχθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, αναζητά ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όπως αυτή της κακουργηματικού βαθμού απάτης σε βάρος του Δημοσίου, κατηγορία που αφορά ζημιά από χρηματικά ποσά που σχετίζονται με τέλη ταξινόμησης. Στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά το διάστημα από το 2011 και μετά, εξετάζονται και οι πληροφορίες από τον ξένο Τύπο περί συμμετοχής στο αποκαλούμενο «σκάνδαλο των ρύπων» και της γερμανικής εταιρίας BOSH που εμπλέκεται στην κατασκευή του λογισμικού.
Πηγή: imerisia.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο Παιδεραστής Ντιτρού Ήθελε Να Απαγάγει Παιδιά Και Να Φτιάξει Υπόγεια Παιδούπολη
Έξωση Στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη Κάνει Το Υπουργείο Πολιτισμού
Add Comment