ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκινα δάνεια: Χάσμα για στεγαστικά, “καίει” το φορολογικό

Του Βασίλη Γεώργα

Μεγάλη απόσταση εξακολουθεί να χωρίζει τις θέσεις κυβέρνησης και δανειστών ως προς την ελληνική πρόταση για τριετή αναστολή της δυνατότητας πώλησης κόκκινων δανείων στα funds, ενώ πιο κοντά φαίνεται να είναι η γεφύρωση των διαφορών για το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τις εταιρείες μεταβίβασης και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των δανειστών ολοκληρώθηκε στη 1.30 και αναμένεται οι συζητήσεις να επαναληφθούν την ερχόμενη Τρίτη. Από τη σημερινή συνάντηση προέκυψε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιωτικές στο καθεστώς φορολόγησης των νέων εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης δανείων, με τον Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει ότι πρέπει να διευκρινισθεί εάν οι εταιρείες αυτές θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες του νόμου 2003 και αν το μέρος των δανείων που θα οδηγείται σε διαγραφή θα φορολογούνται ως εισόδημα. Τα θέματα αυτά, όπως εκτίμησε ο ίδιος ο υπουργός, θα έχουν πιθανώς κλείσει έως την Τρίτη, καθώς οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σημαντικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Μεγάλη απόσταση, όμως, εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές σε ότι αφορά τις “ευαίσθητες” κατηγορίες κόκκινων δανείων τα οποία η κυβέρνηση για κοινωνικούς λόγους έχει προτείνει να εξαιρεθούν από τη δυνατότητα πώλησης σε funds. Παρά την αρχική συζήτηση το δύσκολο αυτό θέμα να κριθεί σε δεύτερη φάση, προς τον Ιούνιο, οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους να αντιμετωπιστεί “εδώ και τώρα” και με τρόπο που θα οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

H κυβέρνηση επιμένει στην αρχική της θέση να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση απαιτήσεων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες με ύψος δανείου έως 250.000 ευρώ και καταναλωτικά με ύψος δανείου έως 20.000 ευρώ.

Ως πιο δύσκολα διαχειρίσιμο θέμα, θεωρείται από το υπουργείο Οικονομίας αυτό της από κοινού αντιμετώπισης των δανείων που έχουν οι επιχειρήσεις ταυτόχρονα σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες στο πλαίσιο αναθεώρησης του νόμου Δένδια Ο οποίος αφορά την εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Τα ζητήματα των “κόκκινων” δανείων θα συζητηθούν εκ νέου την Τρίτη, ενώ λίγο μετά τις 16.00 σήμερα ολοκληρώθηκε και η συνάντηση μεταξύ Σταθακη και κουαρτέτου για τα θέματα της απελευθέρωσης αγορών και την υλοποίηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο Volkswagen: «Όχι» Ελλήνων Εισαγγελέων Για Αποκλειστική Εξέταση Από Τη Γερμανική Δικαιοσύνη

Έξωση Στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη Κάνει Το Υπουργείο Πολιτισμού

Ιταλοί Καραμπινιέροι Στα Eλληνοαλβανικά Σύνορα