Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε διάφορες περιοχές της χώρας.Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δ.Ε προχώρησε στη σύσταση Τοπικού Κέντρου Ελέγχου για τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλ/νίας.
Η απόφαση πάρθηκε μετά από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο ανέφερε ότι “οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όλης της χώρας πρέπει να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στα προγενέστερα έγγραφα της υπηρεσίας μας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο των πτηνοτροφων και των κατόχων οικόσιτων πουλερικών για την υποχρέωση εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας, καθώς και στον έλεγχο τήρησης των μέτρων αυτών. Σχετικές οδηγίες για τα ενδεδειγμένα μέτρα βιοασφάλειας στις οικόσιτες και συστηματικές εκτροφές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www, minaeric.er). Επιπλέον, δεδομένης της επιζωοτιολογικής κατάστασης της νόσου στη χώρα μας, κρίνεται σκόπιμη η άμεση σύσταση των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου της Νόσου σύμφωνα με τις διατάξεις του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.Τέλος, υπενθυμίζουμε πως σε περιπτώσεις κρουσμάτων γρίπης των πτηνών θα πρέπει να ενημερώνονται οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να επιλαμβάνονται των θεμάτων αρμοδιότητάς τους”.
Κατά το έτος 2016 υπήρξαν πολυάριθμα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε όλη την Ευρώπη που αφορούσαν στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 σε εκτρεφόμενα πουλερικά αλλά και σε άγρια πτηνά.
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως. Μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε αιχμαλωσία, εκτρεφόμενα ή άγρια) ή προϊόντα αυτών. Κατά κανόνα, η χαμηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ η υψηλής παθογονικότητας μορφή της προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Η εν λόγω νόσος μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.
Οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών επιβάλλεται να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών για την πρώιμη ανίχνευση της παρουσίας της νόσου.
Πηγή: agriniosite
Ψωμί Με Τον Παλιό Παραδοσιακό Τρόπο Στα Παλιάμπελα
Ανακοίνωση Για Τους Παραγωγούς Ακτινιδίου Από Τον Αγροτικό Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας «Αχελώος»
Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας
Add Comment