ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράταση ενός έτους πήρε το έργο της Διώρυγας Αμβρακίας-Αμφιλοχίας

αρδευτικό-υδρευτικό έργο της Αμβρακία, διώρυγα Αμβρακίας – Αμφιλοχίας
αρδευτικό-υδρευτικό έργο της Αμβρακία, διώρυγα Αμβρακίας – Αμφιλοχίας

Νέα παράταση για την ολοκλήρωση πήρε το μεγάλο αρδευτικό-υδρευτικό έργο της Αμβρακία σύμφωνα με το sinidisi.gr.

Αν και η ολοκλήρωση του έργου έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, η κρίση χτύπησε και έτσι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε (Υπουργείο Υποδομών), το έργο πήρε 12μηνη παράταση η νέα προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων τέθηκε η 30η Ιουνίου 2017.
Τα έργα είχαν πάρει ακόμα 2 παρατάσεις για τις 30 Ιουνίου 2015 και 30 Ιουνίου 2016.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρδευτικό και υδρευτικό έργο της Αμφιλοχίας και των κοινοτήτων του Βάλτου και ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα στην περιοχή ως προς τη δυνατότητα ολοκλήρωσης λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές συγκυρίες της χώρας, τη λειτουργικότητά του σαν έργο αλλά και τη χρησιμότητά του ως προεκλογικό όπλο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Οι πρώτες μελέτες για το έργο «Ανακατασκευή Διώρυγας Δ1 και επέκταση διώρυγας Αμβρακίας – Αμφιλοχίας για άρδευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου» ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80, η οριστική μελέτη του εγκρίθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και η δημοπράτηση και ανάθεσή του έγινε στις 23.8.2006 στην εταιρεία ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2010 (23.2.2010). Το κόστος του έργου είναι 40εκ.ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εν ενεργεία δημόσια έργα της Δυτικής Ελλάδας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο του έργου ήταν η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού δυτικά του Αχελώου, με σκοπό την ύδρευση και άρδευση κοινοτήτων της επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την παροχέτευση υδάτων από τον ποταμό Αχελώο. Περιελάμβανε, συγκεκριμένα:

-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 6ΧΛΜ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 9,227ΧΛΜ,
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗς ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,685ΧΛΜ
-ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ-ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,091ΧΛΜ
-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 40εκ.ευρώ και με την έκπτωση του αναδόχου έπεσε στα 23,58εκ.ευρώ. Με την ολοκλήρωση του θα αρδεύσει πάνω από 100.0000 στρέμματα και παράλληλα θα υδρεύσει περιοχές του δήμου της Αμφιλοχίας.

Είναι το μόνο έργο το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και της άρδευσης η οποία στηρίζει τον πρωτογενή τομέα ειδικά σήμερα που οικονομική διέξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Όπως φαίνεται η επιλογή και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της περιοχής.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Στη Σερβία Η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας

Οι Επιτυχόντες Των Σχολείων Της Αμφιλοχίας

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας