ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Panama Papers: Είχαν για… στραγάλια τις υπεράκτιες offshore!

Panama Papers

Από καθηγητές Πανεπιστημίου ως πωλητές ξηρών καρπών στη λίστα των ύποπτων 400 Ελλήνων!

– Στην μεγαλύτερη αποκάλυψη παγκόσμιου σκανδάλου υπόπτων για φοροδιαφυγή, εμπλέκονται και 400 Έλληνες
– Στα Panama Papers βρίσκει κανείς από καθηγητή Οικονομικών του Παντείου, μέχρι γιατρούς, δικηγόρους, ακόμη και κοσμικούς με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα
– Πάρα πολλοί είναι αυτοί που είχαν εμφανιστεί και σε άλλες παρόμοιες ύποπτες λίστες: Μπόργιανς, Λαγκάρντ αλλά και Ράιχενμπαχ
– Διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο ήταν ταυτόχρονα κύριο μέλος επιτροπής που είχε συσταθεί από το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης!
– Περιέχονται ακόμη και ιδιώτες από τη Μυτιλήνη και το… Διακοπτό!
Καθηγητές Πανεπιστημίου, στελέχη κρατικών νοσοκομείων και άλλων δημόσιων φορέων, μέχρι και… ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, καταστημάτων με ξηρούς καρπούς (!), αλλά και γηπέδου γκολφ, πλαισιώνουν την λίστα των 400 Ελλήνων στα Panama Papers.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, υπάρχουν ακόμη πρόσωπα που είχαν εμφανιστεί και σε παλαιότερες λίστες (Μπόργιανς, Ράιχενμπαχ, αλλά και Λαγκάρντ) του υπουργείου Οικονομικών με υπόπτους για φοροδιαφυγή, πρταγωνιστές σε έρευνες για άλλες offshore εταιρείες αλλά και ιδιώτες σπό τη Μυτιλήνη, το Διακοπτό και άλλες περιοχές, με άγνωστες καταβολές, οι οποίοι αναζήτησαν “υπεράκτιες καλύψεις” στον Παναμά.

Στην ίδια λίστα περιέχονται ονόματα δικηγόρων, γιατρών, υπεύθυνων διάφορων ιδιωτικών εταιρειών αλλά και πολλοί κοσμικοί, ορισμένοι από τους οποίους με μεγάλη… φιλανθρωπική δραστηριότητα! Ανάμεσα στις υπεράκτιες εταιρείες εντυπωσιάζει και αυτή που έχει ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας καταστημάτων με παίγνια και φέρει την ονομασία Karpathia Ltd.

Μανιφέστο Άγκυρας: «Βάφει» Τουρκική Όλη Την Υφαλοκρηπίδα Της Ανατ. Μεσογείου

Ένα από τα πρόσωπα κυρίου ενδιαφέροντος στη λίστα είναι η διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο η οποία ταυτόχρονα ήταν κύριο μέλος επιτροπής που είχε συσταθεί το περασμένο καλοκαίρι από το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης!

Η διευθύντρια φέρεται το 2008 να δημιούργησε υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ στην ίδια offshore συμμετέχουν Ισπανοί αλλά και μία αλλοδαπή που διαμένει στην Πεντέλη.

Εμφανίζεται στη λίστα το όνομα καθηγητή Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που είναι και επενδυτικός σύμβουλος. Φέρεται να συμμετέχει σε ένα πλέγμα δεκάδων offshore, κατά βάση στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με τη συνδρομή κυρίως δικηγορικών γραφείων της Κύπρου.

Στο σχετικό κατάλογο παρουσιάζεται ακόμη η σύζυγος, χωρίς επαγγελματική ιδιότητα, καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας. Πιθανολογείται ότι πίσω από αυτές τις συναλλαγές κρύβεται ο σύζυγός της και η συγκεκριμένη γυναίκα εμφανίζεται από τον Ιούλιο του 2009 να συμμετέχει σε υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ στην ίδια εταιρεία συμμετέχουν και Ρώσοι ιδιώτες άγνωστης προέλευσης και σκοπών.

Ο 85χρονος Που «Σακάτεψαν» Οι Αδίστακτοι Ληστές Για 25 Ευρώ Στη Χιλιαδού(Ναύπακτος)

ΑΚόμη, περιλαμβάνεται το όνομα πρώην προέδρου νοσοκομείου στη Θράκη, ο οποίος εμφανίζεται μαζί με τη σύζυγό του να συμμετέχουν από το 2005 σε offshore, με έδρα πάλι στο σύμπλεγμα νησιών, την οποία χρησιμοποιούν και άλλοι 347 ιδιώτες και εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο.

Στη λίστα περιέχεται ακόμη το όνομα ιδιοκτήτη επενδυτικής εταιρείας που είχε απορροφήσει και κατασκευαστικές και ο οποίος ήταν αναφερόμενος και στις μετοχές “φούσκες” της περιόδου 1999-2001, ενώ υπάρχει και το όνομα συνιδιοκτήτη ομίλου επιχειρήσεων ενδυμάτων, το όνομα του οποίου υπήρχε και στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο εν λόγω άνδρας, φέρεται να είχε προχωρήσει σε κινήσεις 12 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα πριν λίγα χρόνια είχε προκύψει θόρυβος επειδή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε κατηγορηθεί πως είχε “μετακινήσει” στη σχετική σειρά της λίστας το όνομα του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Τώρα, στα έγγραφα του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca εμφανίζεται την περίοδο 2005-2010 με offshore με δικαιοδοσία στις Μπαχάμες.

Στα ίδια αρχεία από τον Παναμά εμφανίζεται το όνομα συνεργάτη καταζητούμενου για το σκάνδαλο της Proton Bank, ο οποίος φέρεται να έχει δημιουργήσει το 2009 υπεράκτια εταιρεία με έδρα σε “φορολογικό παράδεισο” της Καραϊβικής, η οποία έχει σχέσεις και με τη Ρωσία.

Στη λίστα είναι ακόμη ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας στο Χαλάνδρι, που είχε βρεθεί το 2013 στην επονομαζόμενη “λίστα Ράιχενμπαχ” με τους 1.600 υπόπτους για πλουτισμό. Τώρα διαπιστώνεται ότι μέδω σικηγορικού γραφείου στην Κύπρο είχε δημιουργήσει από το 2005 ως το 2015 offshore στον Παναμά, διασυνδεόμενη με την Ελβετία.

Στα Panama Papers εντοπίζεται νέα στοιχεία για πρόσωπα και σύστημα υπεράκτιων εταιρειών που σχετίζονται με ομιχλώδη αγορά έκτασης και δημιουργία εμπορικού κέντρου στη Λεωφόρο Κηφισού με τη συμμετοχή γερμανού πολιτικού μηχανικού που διέμενε στη Γλυφάδα.

Το 2013 είχε αποκαλυφθεί ότι το εμπορικό κέντρο μεταβιβάστηκε τέσσερις φορές κι έτσι αποσπάστηκαν δάνεια επταπλάσια από τη δηλωμένη αξία του.

Στη λίστα που δημοσιοποιήθηκε βρίσκονται και τα ονόματα δύο ιδιωτών οι οποίοι είχαν συσχετισθεί με τη δραστηριότητα του τμήματος private banking του υποκαταστήματος της BNP Paribas στη Σιγκαπούρη.

Ακόμη, στους “400” Έλληνες της λίστας του Παναμά συμπεριλαμβάνονται υπεράκτιες εταιρείες που έχουν ιδρύσει οι αντιπρόσωποι εταιρείας η οποία εξειδικεύεται στις υπηρεσίες αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό (τη χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας), όπως και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας και εταιρείας πληροφορικής, που είχαν συνδεθεί και προ διετίας με έναν παρόμοιο κύκλο υπεράκτιων εταιρειών, με άξονα αυτών των ελεγχόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων γραφείο κύπριας δικηγόρου, αλλά και με τη συμμετοχή ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας, αλλά και γνωστής κοσμικής.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής / Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Αναδημοσίευση: newsit.gr

Διαβάστε επίσης:

Αμφιλοχία – 62χρονος Έπεσε Σε Φρεάτιο Και Τραυματίστηκε

Δήμος Αμφιλοχίας: Διανομή Προϊόντων Προς Τους Δικαιούχους Του ΤΕΒΑ

Σπάρτο: Σκουπίδια Και Επίπεδο Πολιτισμού

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας