ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπόρις Τζόνσον: Η ΕΕ ακολουθεί τον δρόμο του Χίτλερ

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι η ΕΕ ακολουθεί τον δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος.

Ο Τζόνσον έκρινε στην ίδια συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας The Sunday Telegraph, ότι η ΕΕ πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας και από συγκεντρωτισμό κι είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ, διάφοροι άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο πράγμα, κι είχαν τραγικό τέλος», είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξή του.

«Η ΕΕ είναι μια προσπάθεια να γίνει το ίδιο πράγμα με διαφορετικές μεθόδους. Αλλά κατά βάση αυτό που στερείται είναι το αιώνιο πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση στο ιδεώδες της Ευρώπης», πρόσθεσε ο συντηρητικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου.

Χτύπησαν Φλέβα Μαύρου Χρυσού Στον Πατραϊκό Κόλπο

«Δεν υπάρχει καμιά εξουσία την οποία να σέβονται ή να καταλαβαίνουν οι πάντες. Και αυτό προκαλεί το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας», συνέχισε.

Ο Τζόνσον, ένας από τους υποψηφίους για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις—όποτε τεθεί τέτοιο ζήτημα—έχει αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες φωνές της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Ο Κάμερον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, επιχειρηματολογεί πως η χώρα του είναι ασφαλέστερη, έχει μεγαλύτερη επιρροή και απολαύει μεγαλύτερης ευημερίας μένοντας στην Ευρώπη.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο έδειξε ότι διπλάσιος αριθμός ψηφοφόρων θεωρεί πως ο Τζόνσον είναι πιο πιθανό να πει την αλήθεια για την ΕΕ από αυτόν που πιστεύει το ίδιο για τον Κάμερον.

Καθώς απομένουν μόλις έξι εβδομάδες ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά το ζήτημα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Στη συνέντευξη του στη Sunday Telegraph, ο Τζόνσον τόνισε πως θέλει οι Βρετανοί να γίνουν «οι ήρωες της Ευρώπης» ξανά, χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που παραπέμπει, όπως σημείωσε η εφημερίδα, σε εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του πρωθυπουργού της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ακόμη πως οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ επέτρεψαν στη Γερμανία να αυξήσει τη δύναμή της, να «κατακτήσει» την οικονομία της Ιταλίας και να «καταστρέψει» την Ελλάδα.

Θυελλώδεις οι αντιδράσεις

Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Μπεν είπε: «Οι υποστηρικτές της εξόδου (από την ΕΕ) έχουν χάσει το οικονομικό επιχείρημα και τώρα χάνουν την ηθική πυξίδα τους. Μετά τον τρόμο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ΕΕ βοήθησε να μπει τέλος σε αιώνες συγκρούσεων στην Ευρώπη. Το να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον αυτή τη σύγκριση είναι μια προσβλητική και απελπισμένη κίνηση».

Η πρώην υπουργός Υβέτ Κούπερ, που υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι παίζει ένα «άσχημο, άσχημο παιχνίδι».

«Όσο περισσότερο παρουσιάζει αυτόν τον υστερικό ισχυρισμό, τόσο περισσότερο αποκαλύπτει την ντροπιαστική έλλειψη κρίσης, την προθυμία του να παίξει διχαστικά κυνικά παιχνίδια πολιτικής και την κενότητα των επιχειρημάτων του» πρόσθεσε η ίδια.

«Προσπαθεί να συγκρίνει τον θεσμό που διατήρησε την ειρήνη στην ήπειρό μας επί δεκαετίες με τον Χίτλερ, που επιδίωξε την γενοκτονία εκατομμυρίων αθώων» τόνισε, λέγοντας ότι αναζητά απελπισμένα τίτλους για μία απεγνωσμένη εκστρατεία.

«Δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια με το πιο σκοτεινό και σατανικό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ΕΕ έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στο να διατηρήσει την ειρήνη στην Ευρώπη από τότε» πρόσθεσε.

Πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον είχε έναν… σύμμαχο. Ο Νάιτζελ Φάρατζ τον στήριξε, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία της χώρας από τον Ντέιβιντ Κάμερον, σε περίπτωση που ο λαός ψηφίσει Brexit.

Μάλιστα, ο ηγέτης του ξενοφοβικού Ukip χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «φαν του Μπόρις», τον οποίο συνέκρινε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε επίσης:

Αμφιλοχία – 62χρονος Έπεσε Σε Φρεάτιο Και Τραυματίστηκε

Δήμος Αμφιλοχίας: Διανομή Προϊόντων Προς Τους Δικαιούχους Του ΤΕΒΑ

Σπάρτο: Σκουπίδια Και Επίπεδο Πολιτισμού