ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Κόψτε αφορολόγητο για να χρηματοδοτήσετε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Παγκόσμια Τράπεζα, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Παγκόσμια Τράπεζα, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

“Κόφτη” στο αφορολόγητο όριο συστήνει η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα του Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης από 1.1.2017 με στόχο την οικονομική ενίσχυση των κοινωνικά ευάλωτων στρωμάτων.

Το κεντρικό σενάριο, το οποίο συστήνει –μεταξύ άλλων- η Παγκόσμια Τράπεζα (η οποία συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ) στην έκθεση την οποία έχει ετοιμάσει σε σχέση με την επικείμενη από το επόμενο έτος αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη, είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ (έναντι των 8.636 ευρώ έως 9.545 που είναι σήμερα, ανάλογα με το πλήθος των παιδιών).

Με τη φορολόγηση των εισοδημάτων μεταξύ 5.000 ευρώ–8.636 ευρώ, που μέχρι σήμερα εξαιρούνται , θα μπορούσαν (κατά τη λογική της σύστασης της Παγκόσμιας Τράπεζας) να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και έτσι να προσεγγιστεί ο στόχος συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (800-850 εκατ. ευρώ).

Η σχετική σύσταση από πλευράς Παγκόσμιας Τράπεζας “υπαγορεύεται” από την άποψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοπούν τα υπάρχοντα προνοιακά επιδόματα, βασικοί αποδέκτες των οποίοι είναι οι γονείς με χαμηλά εισοδήματα (σ.σ. οικογενειακά επιδόματα) και οι ανάπηροι, ενώ το ΕΚΑΣ (σ.σ. το προνοιακό επίδομα το οποίο λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι) έχει ήδη χαθεί για 120.000 συνταξιούχους, ενώ επίκειται επιπλέον μείωση 55% της σχετικής δαπάνης το 2017.

Το μέτωπο της εξοικονόμησης 800-850 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με “δημοσιονομικά ουδέτερο” τρόπο , δηλαδή με βάση τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 φαίνεται να αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο σημείο -από δημοσιονομική άποψη– κομμάτι της τρέχουσας διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως σήμερα θα υπάρξει συνάντηση του οικονομικού επιτελεί (κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Γ. Χουλιαράκης) ​με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών).
Υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο προβλέπει τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης προγράμματος από εξοικονόμηση που θα προκύψει από πόρους που μέχρι τέλος του 2016 διατίθενται για προνοιακές, ασφαλιστικές παροχές αλλά και φοροαπαλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μιλώντας χθες στο Βέλγιο, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.κ. Ευκλείδης Τσακακαλώτος, έκανε σαφές πως “η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να θυσιάσει τα κοινωνικά της δικαιώματα, πρέπει να διατηρείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο”. Εξήγησε, μάλιστα ότι οι θεσμοί “δεν έχουν δικαίωμα να πουν ότι η κοινοτική πλευρά θέλει το δείνα για τις συντάξεις, το ΔΝΤ θέλει το άλλο, άρα θα τα βρούμε στην μέση” γιατί η συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, δίδοντας ένα στίγμα του τι θα “ζητηθεί” σήμερα από τους θεσμούς.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, πάντως στο περιθώριο της τελευταίας συνδιάσκεψης του ΔΝΤ στις 9/10, έχουν αναφέρει πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να “παγώσουν” οι κύριες συντάξεις τα επόμενα χρόνια(δηλαδή να μη δοθούν ονομαστικές αυξήσεις όπως προβλέπει η “ρήτρα ανάπτυξης” του νόμου Κατρούγκαλου μετά το 2019) προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Εξάλλου, το Υπ. Εργασίας εξετάζει (και μάλιστα έχει στείλει σχετική πρόταση στην Κομισιόν) τη μεταφορά και επέκταση των υπαρχόντων κονδυλίων αλλά ακόμα και το ίδιο το μοντέλο του προγράμματος “αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης” προκειμένου να καλύψει σημαντικό μέρος των απαιτούμενων πόρων του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Νέα Γενιά Των 100 Ευρώ Το Μήνα!

Νέο Πρόγραμμα Επιδότησης Για Την Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας