ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί τιμώρησαν τη Μέρκελ – Εντυπωσιακή άνοδος του ξενοφοβικού AfD και των Πρασίνων

epa04814773 German Federal Chancellor Angela Merkel holds a news conference after the EU Summit on Greek crisis at th EU Council headquarters in Brussels, Belgium, 22 June 2015. Progress has been made on Greece over the weekend, but 'we are not yet there,' European Commission President Jean-Claude Juncker said ahead of a meeting with Greek Prime Minister Alexis Tsipras. Tsipras, meanwhile, said 'this is time for a substantial and viable solution that would allow Greece to come back to growth, within the eurozone, and with social justice'. EPA/JULIEN WARNAND

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για την ανοικτή προσφυγική της πολιτική δίνοντας μεγάλα ποσοστά στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls.

Το ευρωφοβικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας κατά της πολιτικής της Άνγελα Μέρκελ για μια ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση έλαβε πρωτοφανή ποσοστά. Περισσότερο από 23% στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ. Πάνω από 14% στο οικονομικά ισχυρό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης και αντίστοιχο ποσοστό στη Ρηνανία Παλατινάτο, η AfD κατάφερε να λάβει ποσοστά που ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη Γερμανία τα τοπικά κρατίδια έχουν ενισχυμένες αρμοδιότητες, γι αυτό και οι τοπικές εκλογές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό και από την τοπική και όχι την ομοσπονδιακή ατζέντα. Παρά ταύτα η Άνγκελα Μέρκελ ενδέχεται να βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες της ακροδεξιάς και της κεντροδεξιάς που θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την πολιτική της για το προσφυγικό, κάτι που ουδείς γνωρίζει τι αποτέλεσμα θα έχει για την Ελλάδα σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.

To CDU της Άγκελα Μερκελ κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση στη Σαξονίας- Άνχαλτ, ενώ ήλπιζε να κερδίσει τον Βίνφριντ Κρέτσμαν των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και να εκτοπίσει από την κορυφή τον ηγέτη του SPD στη Ρηνανία-Παλατινάτο με την υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών Τζούλια Κλέκνερ, η οποία ενώ εμφανιζόταν ως πιθανή διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU, πλέον η υποψηφιότητά της φαντάζει απίθανη.

Ωστόσο, το κόμμα της Καγκελαρίου Μέκρελ έπεσε στη Σαξονία – Άνχαλτ, από το 32,5% στις εκλογές του 2011 στο 29,8%, στη Βάδη Βυρτεμβέργη από το 39% στο 27% και στη Ρηνανία-Παλατινάτο από το 35,2% στο 31,8%. Ποσοστά, όμως, πολύ καλύτερα από αυτά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Ουσιαστικά η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να χάσει, αλλά και να κερδίσει την ίδια στιμή.

Την ίδια στιγμή οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου το SPD συγκέντρωσε μόλις 10,6%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα των σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό και το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία του κόμματος. Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και η Αριστερά (Die Linke) με τους ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων, μαζί με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν ψήφισαν το 2011 ή ψήφισαν για πρώτη φορά το 2016, να στρέφονται προς την AfD. Στα αξιοσημείωτα των τοπικών εκλογών περιλαμβάνεται και η “επιστροφή” των Φιλελευθέρων (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, οι οποίοι σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή Βουλή ((Bundestag) , αλλά θα δίνουν το παρών στα τοπικά κοινοβούλια της Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβουν και ρόλο ρυθμιστή λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου σε αυτά τα κρατίδια.
Εντύπωση προκαλεί ο θρίαμβος των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη καθώς ο πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την πολιτκή της Ά\γκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, αλλά και λόγω της προσωπικότητάς του όχι μόνο διατηρεί τα ποσοστά του, αλλά αφήνει πίσω του τους χριστιανοδημοκράτες, οποίοι έχασαν περισσότερο από 12% των ψήφων σε σχέση με το 2011.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο Ναυάγιο Στην Κω Με Οκτώ Αγνοούμενους

Έκρηξη Στην Άγκυρα: Οι ΗΠΑ Είχαν Προειδοποιήσει Για Τρομοκρατικό “Χτύπημα” Πριν 2 Μέρες!