ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ευρωπαίοι ενέκριναν την συμφωνία με την Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν πριν από λίγο την συμφωνία με την Άγκυρα για το μεταναστευτικό, όπως επιβεβαίωσαν μέσω Twitter οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Τσεχίας.

«Εγκρίθηκε η συμφωνία με την Τουρκία» έγραψε o Φινλανδός Γιούχα Σίπιλα. Από την πλευρά του, ο Τσέχος ομόλογός του Μπόχουσλαβ Σομπότκα τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.

Έτσι, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν παράνομα στα ελληνικά νησιά από την Κυριακή θα επιστρέφουν στην Άγκυρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει από την Πέμπτη ότι η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας είναι απαραίτητη, καθώς διαφορετικά θα φτάσει στην Ευρώπη νέο, μεγάλο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών.
Διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ικανοποιημένος με το τελευταίο προσχέδιο της συμφωνίας με την Άγκυρα. Η Κύπρος είχε απειλήσει νωρίτερα να ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που η πρόταση δεν ικανοποιούσε την Λευκωσία.

Τώρα αναμένεται η επιστροφή του Αχμέτ Νταβούτογλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα 4 σημεία της συμφωνίας

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρωταθλήτρια Στην Ανεργία Η Δυτική Ελλάδα!

Χαλάζι Και Καταιγίδες – Που Θα Χτυπήσει Η Κακοκαιρία

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας