ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο «Ωραιόκαστρο» στην Πρέβεζα

Ισλαμική απειλή από τα προσφυγόπουλα φοβάται, εκτός των άλλων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας στην Πρέβεζα, τα μέλη του οποίου επιχειρούν να στήσουν ένα νέο… Ωραιόκαστρο.

Με υπόμνημα που απέστειλαν στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης αναφέρουν ότι τα προσφυγόπουλα, που μάλιστα τα αποκαλούν «παιδιά παράτυπων μεταναστών», δεν είναι εμβολιασμένα, έχουν «τεράστιο εκπαιδευτικό κενό και διαφορετικές αντιλήψεις για τον ρόλο της οικογένειας, τη θέση της γυναίκας, τη θρησκεία», διέπονται από «θρησκευτικό φανατισμό και θα πλήξουν τη θρησκεία μας» και έχουν «μεγάλο χάσμα στον πολιτισμό, που θα αλλοιώσει πτυχές του δικού μας πολιτισμού».

«Τέτοιες ρατσιστικές αντιλήψεις δεν εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας της Φιλιππιάδας που έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες» λέει στο «Εθνος» η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, Αγγελική Φωτεινού, και προσθέτει: «Ολα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ότι θα μας εξισλαμίσουν. Είναι μια μεμονωμένη αντίληψη που θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν εκφράζει τους περισσότερους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς».

Στη Φιλιππιάδα και στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη φιλοξενούνται σήμερα 420 πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και 205 παιδιά μέχρι 10 χρόνων.

«Ημασταν οι πρώτοι που βάλαμε πλάτη και δεχτήκαμε πρόσφυγες όταν όλοι οι άλλοι πετούσαν το μπαλάκι από δω κι από κει. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν ακραίες φωνές» δηλώνει ο δήμαρχος Ζηρού, με έδρα τη Φιλιππιάδα, Νίκος Καλαντζής.
Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος κάλεσε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και των τριών δημοτικών σχολείων της Φιλιππιάδας και τους ενημέρωσε για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να παραδίδονται μαθήματα στα προσφυγόπουλα κατά τις απογευματινές ώρες, όταν τα σχολεία δεν θα λειτουργούν. Στη σύσκεψη τους έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει για το ποια σχολεία θα διατεθούν για τα προσφυγόπουλα και ζήτησε να επικρατήσουν η λογική και η ψυχραιμία.

«Αναχρονιστικές απόψεις»
«Είναι αδιανόητο αυτά τα παιδιά που βρίσκονται εδώ να μη μαθαίνουν γράμματα, να μην τους προσφέρουμε μια στοιχειώδη εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει και από τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Μπορώ να πω ότι αργήσαμε κιόλας να οργανωθούμε, αλλά δεν θα καθυστερήσουμε άλλο επειδή κυριαρχούν αναχρονιστικές απόψεις» αναφέρει η κυρία Φωτεινού. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αυτά τα παιδιά θα παρακολουθούν μαθήματα σε πολλά σχολεία, ενώ οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός τους δεν θα υπερβαίνει τα 20-25 σε κάθε σχολείο.

Το υπόμνημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στάλθηκε και στην Περιφέρεια Ηπείρου και ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης έστειλε έγγραφη απάντηση, στην οποία αφενός αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του δεν έχουν καμία εμπλοκή στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και αφετέρου τονίζει ότι «με διάλογο και συνεργασία όλα τα ζητήματα λύνονται». «Πρέπει να επιδειχθεί ανθρωπιστικό πνεύμα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, μακριά από καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανησυχίας» αναφέρει στην απάντησή του.

«Πώς μπορεί ένα παιδί των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, 13 ή 15 ετών, να ενσωματωθεί στην ίδια τάξη με μικρότερα παιδιά δεδομένου ότι δεν θα γνωρίζει βασικές λέξεις ελληνικής γλώσσας; Μήπως οδηγηθούμε σε σχολικό εκφοβισμό εναντίον των παιδιών μας;» αναρωτιούνται στο υπόμνημά τους οι γονείς, αγνοώντας ή αποσιωπώντας σκόπιμα ότι τα προσφυγόπουλα δεν θα κάνουν μάθημα στις ίδιες τάξεις με τους μαθητές του σχολείου, θα πηγαίνουν απογευματινές ώρες και δεν θα έρχονται σε επαφή μαζί τους.

«Κανείς δεν κινδυνεύει από κανέναν – πόσω μάλλον από 13χρονα παιδιά. Είναι βαθιά ρατσιστικό να λέγεται κάτι τέτοιο. Ούτε οι εικόνες, ούτε οι άγιοι, ούτε οι ήρωες κινδυνεύουν» τονίζει η κυρία Φωτεινού αναφερόμενη στη φράση του κειμένου του Συλλόγου «οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, των αγίων μας, αλλά και των ηρώων μας εξακολουθούν να κοσμούν τις τάξεις μας και περιμένουμε από όλους τους μαθητές να τις σέβονται».

Πηγή: patrastimes

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Μετανάστες στην επαρχιακή οδό Μύτικα – Αστακού

Εργαζόμενος έπεσε νεκρός στο ΚΤΕΛ Αγρινίου

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας