Το θέμα των ΑΠΕ δεν σχετίζεται μόνο με μια απλή τεχνολογική μετάβαση για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κοινωνίας αλλά αποτελεί ένα ζήτημα βαθύτατα πολιτικό, αφού διεπόμαστε από την αντίληψη ότι η ενέργεια είναι ένα δημόσιο, κοινωνικό αγαθό που συνδέεται με ένα συνολικό σχεδιασμό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναφερόμαστε σε μια ενεργειακή πολιτική που θα προωθεί με ορθολογικό τρόπο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και με βασικό κριτήριο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Βασικός πυλώνας ενός τέτοιου σχεδιασμού θα πρέπει να είναι η ΔΕΗ, που μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία μετάβασης στο νέο ενεργειακό μοντέλο, αφού σχετίζεται με την ανάπτυξη όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών, των ΑΠΕ, προφανώς, συμπεριλαμβανομένων. Κατανοούμε, βέβαια, πως σύμφωνα με Κανονισμούς που εισήγαγε το δίκαιο της ΕΕ και οι οποίοι εφαρμόζονται άμεσα από τα κράτη μέλη αλλά και Οδηγίες που ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι αρμόδια για την εποπτεία της εγχώριας αγοράς ενέργειας, την χορήγηση αδειών για την άσκηση ενεργειακών δραστηριοτήτων, αλλά και την προστασία των καταναλωτών.
Η μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή είναι όσο ποτέ αναγκαία για την πατρίδα μας και σχετίζεται άμεσα με την εναρμόνιση με τον οδικό χάρτη της μετάβασης σε μια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα το 2050, σύμφωνα με τις επιταγές της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών αερίων των αναπτυγμένων χωρών. Εκτός αυτού όμως σχετίζεται και με την ανάγκη διασφάλισης του ενεργειακού ανεφοδιασμού της χώρας αλλά και της ενεργειακής αυτάρκειας που θα καλύπτεται από όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό εισαγωγής ενεργειακών φορτίων και πρώτων υλών.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα και τα (μικρά) υδροηλεκτρικά μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Όμως, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ώστε το θετικό αποτέλεσμα της μείωσης των εκπομπών των αέριων ρύπων να μην υποσκελίζεται από πιθανή μόνιμη και μη αντιστρεπτή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ.
http://sinidisi.gr/
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία
Διαβάστε επίσης:
Η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας» Για Την ΔΕΥΑ
Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας
Add Comment