ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση φιλίας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από τον Νταβούτογλου. “Οι εναέριες παραβιάσεις για εσάς δεν είναι για εμάς” είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. “Οι παραβιάσεις δεν συνάδουν με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων” απάντησε ο Τσίπρας.

Την τακτική της φιλικής… επίθεσης φαίνεται πως επέλεξε να ακολουθήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Νταβούτογλου αν και στην αρχή των τοποθετήσεών του ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορεί να έχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά, συμπλήρωσε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούμε να τα συζητάμε με αποτελεσματικό τρόπο, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της εμπλοπκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο “συμφωνήσαμε -και οι δύο χώρες- να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας”.
“Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν συνεισέφεραν τίποτα, τουναντίον μας πήγαν πίσω” είπε και υπογράμμισε με νόημα: “Αναφερόμαστε συχνά σε εναέριες ή θαλάσσιες εισβολές και παραβιάσεις και αναμφίβολα υπάρχουν εντολές που δίνουν και οι δύο χώρες. Οι εναέριες παραβιάσεις, για εσάς είναι παραβιάσεις, για εμάς όμως δεν είναι. Και αντιστοίχως, οι δικές σας κινήσεις είναι παραβιάσεις για εμάς”.

Διαβάστε ακόμη τις συμφωνίες που έκλεισε η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σμύρνη και το μνημόνιο των Ελλάδος-Τουρκίας για το προσφυγικό

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι “η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα. Βάζουμε σε πρώτο πλάνο τη φιλία των δύο χωρών, όπως οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Κεμάλ Ατατούρκ. Έτσι και εμείς σαν απόγονοι των δύο αυτών ηγετών θέλουμε να βγάλουμε από κάθε μυαλό και σκέψη το ζήτημα του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες. Ζηλεύω τις σχέσεις των σκανδιναβικών χωρών που έχουν τόσο φιλικές σχέσεις κι να μην μπορέσουμε κι εμείς να πετύχουμε κάτι τέτοιο”.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε οτι εξέφρασε με ειλικρίνεια την ανησυχία και τον προβληματισμό της Ελλάδας για τις παραβιάσεις, και την αύξηση των υπερπτήσεων. “Αυτή δεν συνάδει με το αίσθημα φιλίας που έχουμε αναπτύξει και πιστεύω ότι είναι ειλικρινής η θέληση του Αχμέτ Νταβούτογλου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα” είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι “η στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι σημαντική για την Τουρκία αλλά και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τις διμερείς μας σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή γενικά”.
Μάλιστα κατέληξε λέγοντας: “Πρέπει το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας. Πιστεύω ότι το Casus Beli είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και δεν συνάδει με τις προσπάθειες να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας. Υπάρχουν διαρκείς συνομιλίες προκειμένου η διαφορά να επιλυθεί μέσω μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Δεν έχει νόημα ένα μέτρο που αφορά ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, ελπίζω ότι θα πείσω και τον Αχμέτ γι΄αυτό”.

Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης και στο κυπριακό με τον Έλληνα πρωθυπουργό αν δείχνει αποφασιστικότητα στην επίλυσή του.

Τσίπρας: Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περνά από το προσφυγικό

Πηγή: news247.gr