ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στις παράλογες απαιτήσεις του το ΔΝΤ

ÊÔÉÑÉÏ ÂÏÕËÇÓ

Δεν υποχωρεί το ΔΝΤ, από τις παράλογες απαιτήσεις του, παρά την πρόοδο των συνομιλιών, στις Βρυξέλλες!
Το Ταμείο επιμένει σε καταιγίδα νέων μέτρων, που στοχοποιούν χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, με «κόφτη» στις συντάξεις που προβλέπει μειώσεις έως και 40% και εξωφρενικά υψηλά πλεονάσματα! Η πρόταση που έδωσαν οι δανειστές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην ελληνική πλευρά, περιλαμβάνει νέο πακέτο σκληρών μέτρων ακραίας λιτότητας, σαν και αυτά που κατέστρεψαν την ελληνική Οικονομία από το 2010!

Ο εκβιασμός των διεθνών τοκογλύφων, είναι ξεκάθαρος ή ένας νέος κύκλος ύφεσης και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε τέταρτο μνημόνιο ή το καλοκαίρι θα φτάσουμε και πάλι, στα πρόθυρα του Grexit. Η πρόταση που κατέθεσαν στην ελληνική πλευρά, ήταν ένα ακόμα τελεσίγραφο ή «take it or leave it», όπως το λέει το Ταμείο.

Μας κοροϊδεύουν οι ξένοι, που οδηγούν σε απόγνωση τον ελληνικό λαό!

Η Ελλάδα, τα τελευταία επτά χρόνια, έχει κάνει τις περισσότερες θυσίες από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, χάνοντας το 28% του ΑΕΠ της, ανακεφαλαιοποιώντας τρείς φορές, τις τράπεζές της και με τους μισθούς και τις συντάξεις να κόβονται με κάθε μνημόνιο, ο λαός επιβιώνει σε συνθήκες φτωχοποίησης και εξαθλίωσης ακόμα και των πιο αδύναμων, κοινωνικών ομάδων.Χωρίς παραχωρήσεις στις απαιτήσεις τους, οι υπηρέτες της λιτότητας, απαιτούν από την ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τα μέτρα, ώστε στη συνέχεια να οριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Kontranews, παρά την μικρή πρόοδο, που εντόπισαν όλες οι πλευρές, η Αθήνα, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί τα υφεσιακά μέτρα και το θρίλερ της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Στην χθεσινή συνάντηση, υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους Θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Μετά την συνάντηση, Έλληνας αξιωματούχος, φέρεται να δήλωσε ότι το αφορολόγητο δεν πρόκειται να πέσει στις 6.000 ευρώ, όπως απαιτούν οι δανειστές και η ελληνική πλευρά δεν θα υποχωρήσει στην παράλογη απαίτηση των δανειστών για νέο «τσεκούρι», στις συντάξεις. Η ίδια πηγή, κάνει λόγο ότι η Αθήνα συζητά μόνο έναν δίκαιο συμβιβασμό.

Από νωρίς, μπαίνοντας στην αίθουσα της συνεδρίασης, Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι, ξεκαθάριζαν ότι δεν αναμενόταν συμφωνία. Από την ελληνική αποστολή, τονίστηκε ότι είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία όμως σίγουρα δεν είναι οριακή. «Δεν είμαστε στο τέλος του κόσμου», ξεκαθάρισε, πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση. Σε αυτό το κλίμα, με τους δανειστές να ρίχνουν τον λογαριασμό των μέτρων, κατά 1 δις ευρώ, οι Θεσμοί θα παρουσίασαν την κοινή τους πρόταση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αφού επισήμανε τις πρώτες διαφωνίες, την φέρνει σήμερα στην Αθήνα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Από την ελληνική αποστολή έλεγαν πριν από τη συνάντηση, ότι «το βασικό είναι ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τις θέσεις Ελλάδας και δανειστών». Η ελληνική πλευρά, προέταξε τα ισχυρά όπλα της, στην διαπραγμάτευση, που είναι η δημοσιονομική επιτυχία του 2016.

Χωρίς εκπλήξεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι Θεσμοί, με πρώτο, τον εμπνευστή της συνάντησης, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. Από την Κομισιόν, ήταν παρόντες ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι και ο εκπρόσωπος στο «κουαρτέτο» και επικεφαλής για το ελληνικό ζήτημα, Ντέκλαν Κοστέλο, Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που είναι και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, παραβρέθηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκπροσωπήθηκε από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο τραπέζι έκατσαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου , Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Τα ελληνικά συμφέροντα εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Η πρόταση των δανειστών

Στην πρόταση των δανειστών, περιλαμβάνονται εκτός από την λήψη μέτρων 3,6 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ και μία σειρά από αντισταθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα. Οι δανειστές φαίνεται να συνδυάζουν τον «κόφτη» και τον «αντίστροφο κόφτη», σε μία λογική «καρότο – μαστίγιο». Το αγκάθι παραμένει ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 3,5% από το 2018 και μετά. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο χρονικός ορίζοντας για τον οποίο θα ισχύουν οι στόχοι αυτοί. «Μερικοί λένε ότι η απόκλιση είναι ακόμα πολύ μεγάλη και θέλουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εγγυήσεων ενώ άλλοι λένε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρόοδο και επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, βλέπει ο Ντάισελμπλουμ

Σημαντική πρόοδο, κατέγραψε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με γραπτή του δήλωση, τα κλιμάκια των δανειστών, επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και η αξιολόγηση της προόδου θα γίνει στο Eurogroup 20ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: kontranews.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Economist: Πιο πιθανός ο κίνδυνος Grexit

Σάλος Για Τα Ρουσφέτια Στα Εφάπαξ – Πώς Παρακάμφθηκε Η Επετηρίδα

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας