ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντοπίστηκε βυθισμένο το υποβρύχιο «Κατσώνης» στη Σκιάθο

υποβρύχιο κατσώνης, υποβρύχιο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 14 Σεπτεμβρίου 1943, β παγκόσμιος πόλεμος, σκιάθος
υποβρύχιο κατσώνης, υποβρύχιο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 14 Σεπτεμβρίου 1943, β παγκόσμιος πόλεμος, σκιάθος

Σε βάθος 170 μέτρων, βόρεια της Σκιάθου, εντοπίστηκε βυθισμένο το υποβρύχιο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη διάρκεια του μεσοπολέμου και του Β’ Π.Π. «Κατσώνης». Το υποβρύχιο είχε βυθιστεί στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, όταν εμβολίστηκε από γερμανικό ανθυποβρυχιακό πλοίο (επιταγμένο πρώην Ελληνικό ναρκαλιευτικό πλοίο).

Όπως αναφέρει το «Έθνος», ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα ότι το υποβρύχιο «Κατσώνης» εντοπίστηκε σε βάθος 170 μέτρων από το υδρογραφικό ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος», που εκτελούσε σχετική επιχείρηση βόρεια της Σκιάθου από της 4 Ιουλίου.

Το υποβρύχιο κατά τον Ελληνοïταλικό Πόλεμο, με κυβερνήτη τον Αθανάσιο Σπανίδη, πραγματοποίησε τέσσερις πολεμικές περιπολίες. Στις 31 Δεκεμβρίου 1940 βύθισε με το πυροβόλο του το ιταλικό ατμόπλοιο QUINΤO πλησίον των Γιουγκοσλαβικών ακτών. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941, κατέφυγε με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο στην Αίγυπτο και στην συνέχεια κατέπλευσε στο Πορτ Σουδάν όπου παρέμεινε για μακρά επισκευή.

Στις 2 Ιουλίου 1942, μετά την επανάπλευση του στην Αίγυπτο, βυθίστηκε από λανθασμένο χειρισμό στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ κατά την αποπεράτωση του δεξαμενισμού του. Ανελκύστηκε, επισκευάστηκε και άρχισε περιπολίες στο Αιγαίο με κυβερνήτη τον Βασίλη Λάσκο.

Στις 2 Απριλίου 1943 βύθισε το ιταλικό βοηθητικό περιπολικό TERGESTE στο λιμάνι του Γυθείου. Στις 5 Απριλίου 1943 βύθισε έξω από τον Μέριχα της Κύθνου το ισπανικό ατμόπλοιο SAN ISIDRO LABRADOR. Στις 29 Μαΐου 1943 βύθισε κοντά στην Σηπιάδα το ισπανικό ατμόπλοιο RIGEL, συλλαμβάνοντας αιχμάλωτο τον καπετάνιο και τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 και ενώ το «Κατσώνης» ανέμενε την διέλευση εχθρικού πλοίου κοντά στις ακτές του νοτίου Πηλίου, εντοπίστηκε από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2101 (πρώην ελληνικό Β.Π. ναρκαλιευτικό-ναρκοθετικό ΣΤΡΥΜΩΝ). Μετά την ρίψη βομβών βάθους το ΚΑΤΣΩΝΗΣ εξαναγκάσθηκε σε ανάδυση και εξόρμηση δια πυροβόλου αλλά εμβολίστηκε από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί βόρεια της Σκιάθου. Φονεύθηκαν ο κυβερνήτης του Βασίλης Λάσκος και 31 μέλη του πληρώματος, οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία 17, ενώ τρεις κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας γιοα να φτάσουν οι δύο στη Σκιάθο και ο τρίτος στο Πήλιο.

Πηγή: ert.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Έπνιξε Θαλάσσια Χελώνα Δένοντας Στο Πτερύγιο Της Μπουκάλι Με Τσιμέντο!

Συνελήφθη Σύριος με πλαστό διαβατήριο στο αεροδρόμιο του Ακτίου

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας