ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυτ. Ελλάδα: Χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα – Πόσους «τσίμπησε» η ΕΛ.ΑΣ

Aξιοσημείωτη αύξηση έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια τα οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα και στη Δυτική Ελλάδα και την ίδια ώρα οι έλεγχοι της αστυνομία στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή είναι συνεχείς. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το thebest.gr από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας «μαρτυρούν» την εικόνα. Και να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αναφέρονται στις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν και όχι στο σύνολο των ανασφάλιστων οχημάτων, που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Το 2015 στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) βεβαιώθηκαν πάνω από 2.800 παραβάσεις και το 2016 πάνω από 1800.Ανάμεσά τους υπάρχουν και επαγγελματικά οχήματα, κυρίως φορτηγά.

1) Αριθμός Παραβάσεων σε ανασφάλιστα οχήματα που βεβαιώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα

2015

2896

2016

1817

2) Αριθμός Παραβάσεων σε ανασφάλιστα οχήματα που βεβαιώθηκαν στην Πάτρα

2015

1059

2016

694

Νομοθεσία

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, πέραν των ποινικών συνεπειών σε βαθμό πταίσματος που επιβάλλονται στον οδηγό , ο οποίος εντοπίζεται να οδηγεί χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο, βεβαιώνεται και διοικητικό πρόστιμο από 250 έως 1000 ευρώ, ανάλογα με το είδος του οχήματος (250 ευρώ για μοτοσικλέτα, 500 ευρώ για αυτοκίνητο, και 1000 ευρώ για φορτηγό) ενώ αφαιρούνται και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος για έξι μήνες.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι σε περίπτωση εμπλοκής ανασφάλιστου οχήματος σε τροχαίο ατύχημα, ακόμα και υλικών ζημιών, ανεξάρτητα υπαιτιότητας του οδηγού του, αφαιρούνται επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος για δυο συνολικά έτη και τρία σε περίπτωση υποτροπής.

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας δηλώνει στο l the best.gr :

«Διενεργούμε συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους για την αποτροπή κυκλοφορίας οχημάτων που δεν είναι ασφαλισμένα. Αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα με ιδιαίτερη βαρύτητα στους καθημερινούς μας ελέγχους, αλλά συγκροτούμε συχνά και ειδικά κλιμάκια αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Θέλω να τονίσω ότι οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα, δεν μπορεί να λυθεί αποκλειστικά με αστυνομικά μέτρα για το σκοπό αυτό καλούμε τους συμπολίτες μας, να αναλογιστούν το μέγεθος της ατομικής τους ευθύνης όταν οδηγούν ένα ανασφάλιστο όχημα και εμπλέκουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους άλλους οδηγούς σε δαιδαλώδεις διαδικασίες μετά από ένα τροχαίο ατύχημα » .

Ελευθερία Μακρυγένη

Πηγή: thebest.gr

Διαβάστε επίσης:

Καταδίκη Της Ελλάδας Για Την Ενεργειακή Απόδοση Των Κτηρίων

Ανάρτηση Προγραμμάτων Παρακολούθησης Των Θαλάσσιων Υδάτων