ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε δήμαρχο της Αιτωλ/νίας για υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δύο αδικήματα υποβλήθηκε σε βάρος δημάρχου σε δήμο της Αιτωλοακαρνανίας για οικονομική υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού.

Η υπόθεση είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου επί δημαρχίας Πυθ. Σαμαρά και την είχε αποκαλύψει ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Λύτρας.

Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια το 2011, όμως είχε ξεκινήσει από το 1998, επί δημαρχίας Γαλούνη, όταν στη θέση του εισπράκτορα των ανταποδοτικών τελών του δήμου Αλυζίας, είχε τοποθετηθεί μια υπάλληλος που είχε προσληφθεί ως υδρομετρητής.
Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει το 2011 ο κ. Λύτρας, οι εισπράξεις για τα τέλη ύδρευσης, βυτίου, κοιμητηρίων, βοσκοτόπων κλπ., γίνονταν με χειρόγραφες αποδείξεις με σφραγίδα του δήμου και μια μονογραφή.
Ο κάθε υπάλληλος έπαιρνε ένα μπλοκ αποδείξεων και εισέπραττε τα χρήματα από τα τέλη, τα οποία παρέδιδε στην εν λόγω υπάλληλο, μαζί με τα αποκόμματα. Τα χρήματα αυτά όμως, όταν δημιουργήθηκε ο Καλλικράτης εμφανίζονταν ως έλλειμμα, μετά και τον έλεγχο που διενήργησαν οι Ορκωτοί Λογιστές και ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών που φαίνονταν χρεωμένοι στο δήμο, ενώ είχαν πληρώσει έχοντας στην κατοχή τους και τις αποδείξεις.
Πολλές από αυτές είχαν τον ίδιο αύξοντα αριθμό, παρόλο που επρόκειτο για διαφορετικές πληρωμές.
Κατόπιν όλων αυτών το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου αποφάσισε το 2012 να παραπέμψει την υπόθεση στον Εισαγγελέα. Διατάχθηκε ΕΔΕ η οποία και διενεργήθηκε για την υπάλληλο η οποία και τέθηκε σε αργία και το αποτέλεσμα της ΕΔΕ στάλθηκε στην Εισαγγελία Λευκάδας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Με εισαγγελική παραγγελία ακολούθησε η προκαταρκτική ανάκριση και ο έλεγχος στα οικονομικά του δήμου Αλυζίας από Οικονομικούς Επιθεωρητές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρήκαν ότι για την 5ετία 2005 – 2010 υπήρχε ένα έλλειμμα της τάξης των 300.000 ευρώ περίπου.
Από το 2005 και πίσω δηλαδή μέχρι το 1998 δεν βρέθηκαν στοιχεία, αλλά εκτίμηση είναι ότι το ποσό είναι τουλάχιστον τριπλάσιο!
Μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος των φερόμενων ως εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων είναι και ο δήμαρχος Ε. Γαλούνης, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα για όφελος ιδιαίτερης μεγάλης αξίας άνω των 30.000 ευρώ και για απιστία σχετική με την υπηρεσία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση από υπαίτιο με ιδιαίτερα τεχνάσματα που προκάλεσαν ελάττωση της περιουσίας του δήμου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ανώτερης των 30.000 ευρώ.
Ήδη διατάχθηκε και η κύρια ανάκριση.
Τώρα πλέον η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που έχει το λόγο αν και η δίωξη δεν σημαίνει και ενοχή. Προς το παρόν δεν επιβάλλεται παύση του κ. Γαλούνη από τα καθήκοντά του, παρά μόνο με βούλευμα ή έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.

πηγή:aixmi-news.gr

About the author

AmfLife

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.