ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ολοένα και πιο ασφυκτική η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης

Όλοένα και περισσότερο ασφυκτική γίνεται η κατάσταση στον καταυλισμό στην Ειδομένη, όπου, σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν συρρεύσει περίπου 10.000 άνθρωποι.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ροή στην ΠΓΔΜ γίνεται με το «σταγονόμετρο», εξακολουθούν να θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, χωρίς να τους πτοεί το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν εκεί επί πολλές μέρες.

Από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο μόλις σε περίπου 250 πρόσφυγες και αφού προηγήθηκε εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.

Μάλιστα, έχει ανακύψει πρόβλημα με δεκάδες υπηρεσιακά σημειώματα όπου η ημερομηνία γέννησης των κατόχων τους δεν είναι η ορθή. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το γεγονός αυτό, διορθώνεται η ημερομηνία από αστυνομικούς που βρίσκονται στον καταυλισμό, με την αρωγή και της Ύπατης Αρμοστείας.
Πάντως, λόγω της υπερσυγκέντρωσης προσφύγων στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί πολλαπλά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές.

Το πιο βασικό είναι η έλλειψη φαγητού, αφού τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν και πολλές φορές, ενήλικες και παιδιά, αναγκάζονται να ικανοποιούν την πείνα τους με ένα σάντουιτς για ολόκληρη την μέρα που τούς παρέχεται από ΜΚΟ, αφού προηγουμένως περιμένουν επί τρεις και πλέον ώρες, σε τεράστιες ουρές.

Προβλήματα έχουν προκύψει και με τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά, με σκηνές, στα χωράφια ενώ, με τις βροχές, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε βούρκο.

Παιδιά μεταφέρονται συχνά, με υψηλό πυρετό, στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ ενήλικες αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα από την πολυήμερη αναμονή.

Πηγή: neftemporiki.gr