ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμφιλοχία: Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για το υδατοδρόμιο

Απόστολος Κοιμήσης, υδατοδρόμιο αμφιλοχία, υδατοδρόμιο αιτωλοακαρνανία
Απόστολος Κοιμήσης, υδατοδρόμιο αμφιλοχία, υδατοδρόμιο αιτωλοακαρνανία

Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου – Ικανοποίηση Κοιμήση για την εξέλιξη

Ανοίγει φτερά το υδατοδρόμιο για Αμφιλοχία

Προσπάθεια και για υδατοδρόμιο στην Τριχωνίδα αν και υπάρχουν σκόπελοι

Θετικές προμηνύονται οι εξελίξεις γύρω από ένα αίτημα αιτών κατοίκων και φορέων της Αμφιλοχίας. Ο λόγος για την ενδεχόμενη λειτουργία υδατοδρομίου. Την Πέμπτη το βράδυ όπως ανακοινώθηκε από την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης δια του Γιάννη Δραγασάκη, το σχέδιο νόμου που εισηγήθηκε το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με τίτλο «Ίδρυση, Λειτουργία και Εκμετάλλευση Αεροδρομίων επί υδατικών επιφανειών & άλλες θεσμικές παρεμβάσεις», εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ. Μεταξύ των υπό προώθηση υδατοδρομίων συμπεριλαμβάνεται και αυτό της Αμφιλοχίας, γεγονός που πλημμυρίζει με αισιοδοξία κατοίκους και φορείς.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, η λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων, θα δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συνολικά για τη χώρα, καθώς θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν και θα αναδείξει νέες τουριστικές τάσεις. Επίσης, δημιουργούνται υπεραξίες και νέες ευκαιρίες για τους Οργανισμούς Λιμένων και τα Λιμενικά Ταμεία από τη λειτουργία υδατοδρομίων στους χώρους τους, ως μέρος του συνόλου των εγκαταστάσεων τους.

Η λειτουργία υδατοδρομίων θα καλύπτει και κοινωνικές ανάγκες καθώς στις περιπτώσεις των μικρών και απομακρυσμένων νησιών, που στερούνται χερσαίου αεροδρομίου ή οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι εποχικά ανεπαρκείς, τα υδροπλάνα μπορούν να συμπληρώσουν τη μεταφορική εξυπηρέτηση και να ικανοποιήσουν ανάγκες επείγουσας και έκτακτης μετακίνησης (αεροδιακομιδή ασθενών, έρευνα & διάσωση, μεταφοράς φαρμάκων, τροφίμων κ.λπ.).

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, εντός των επομένων δύο ετών θα έχει ολοκληρωθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο θα καλύπτει μεγάλο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας, ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται και το υδατοδρόμιο στο Λιμένα των Παξών.

Στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται 19 αιτήσεις για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων και ειδικότερα στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού, στο Ρέθυμνο, στην Αλόννησο, στη Σκόπελο, στη Σκύρο, στην Πάτμο, στο Βόλο, στην Τήνο, στο Λαύριο, στην Πάτρα, στη Ζάκυνθο, στην Αμφιλοχία, στη Σούδα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμάτα, στη Σητεία, στη Σίφνο, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Χίο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως με το νομοσχέδιο:

Α) Θεραπεύονται οι αδυναμίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ώστε να αρθούν τα όποια προσκόμματα έχουν εντοπιστεί από τη μέχρι τώρα διαδικασία αδειοδότησης ((i)δυνατότητα διαχωρισμού της διαδικασίας αδειοδότησης σε δύο στάδια, ώστε ο κάτοχος της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου, εφόσον το επιθυμεί, να διαφοροποιείται από τον κάτοχο άδειας λειτουργίας και εκμετάλλευσης του υδατοδρομίου, (ii) διευκόλυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την ίδρυση υδατοδρομίου σε λιμένα, (iii) επίλυση προβλημάτων και νομοθετικών κενών που εμπόδιζαν τη παραχώρηση χρήσης χώρου υδατοδρομίου σε λίμνη, (iv) απλοποίηση των απαιτούμενων νομιμοποιητικών δικαιολογητικών εγγράφων του αιτούμενου άδειας υδατοδρομίου κ.α).

Β) Τίθεται σε εφαρμογή ολοκληρωμένος σχεδιασμός που περιλαμβάνει νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις υδατοδρομίων ((i) προώθηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης των υδατοδρομίων στο «πακέτο Γιούνκερ», (ii) υπαγωγή των υδατοδρομίων στο νέο αναπτυξιακό νόμο, (iii) εξασφάλιση πόρων ύψους 3 έως 6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημιουργία υδατοδρομίων με συγκεκριμένα κριτήρια ωριμότητας και ωφέλειας του έργου, (iv) ένταξη χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων υδατοδρομίων στα ΠΕΠ, (v) ανάπτυξη υδατοδρομίων μέσω συνεργιών τύπου ΣΔΙΤ).

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, εξέφρασε μιλώντας στη «Σ» ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, ο οποίος ανέφερε ότι «πρόκειται για πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Στο παρελθόν κάποια πρώην Κυβερνητικά στελέχη είχαν μπλοκάρει τις διαδικασίες, ωστόσο αποτελεί θετικό γεγονός η τελευταία εξέλιξη. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, καθώς η πιθανή ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου στην περιοχή μας, θα σημάνει αυτόματα αναπτυξιακές προοπτικές».

Την ίδια στιγμή αβέβαιο είναι το μέλλον για το υδατοδρόμιο της Τριχωνίδας, αν και όπως ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση θα καταβληθεί προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων και νομοθετικών κενών που εμπόδιζαν την παραχώρηση χρήσης σε λίμνη. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου «για να προχωρήσει το θέμα θα πρέπει να υπάρξει πρώτα έγκριση της περιβαλλοντικής Αδειοδότησης που είναι απολύτως αναγκαία. Έχουμε στάση αναμονής και εξάλλου ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε υδατοδρόμιο στην Τριχωνίδα».

Νίκος Αγγελόπουλος – sinidisi.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Νέες Εκτάσεις Από Την Ήπειρο Προτείνονται Για Ένταξη Στο Δίκτυο Natura

Tags