ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΤΡΑ

Ο δρόμος για την Κόστα Ρίκα και την Ολυμπιάδα Ρομποτικής ξεκίνησε από την Πάτρα!

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ρομποτικής που φιλοξενήθηκε στο ΠΕΑΚ Πατρών, την Κυριακή 18 Ιουνίου, 14 ομάδες από τη Δυτική Ελλάδα προκρίνονται σίγουρα στον τελικό της Αθήνας (1/7/2017) όπου θα διεξαχθεί ο Εθνικός Διαγωνισμός WRO, με την προοπτική ενδεχομένως να προκριθούν και 20. Αυτό θα το γνωρίζουμε μετά και την ολοκλήρωση των υπόλοιπων Περιφερειακών Διαγωνισμών στις 26 Ιουνίου.

Ο 5ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΠΔΕΔΕ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης με τον W.R.O™ Hellas, στο κλειστό γήπεδο χάντμπολ (Κουκούλι).

40 σχολικές ομάδες της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν με 120 μαθητές και μαθήτριες στη γιορτή της ρομποτικής με γνώμονα τον υγιή συναγωνισμό και της αξιόλογης προσπάθειας. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής είναι περιβαλλοντικό: «Sustainabots: ρομπότ για τη βιώσιμη ανάπτυξη» και διεξάγεται στην Κόστα Ρίκα. Τα Sustainabots σχεδιάζονται ώστε να αφορούν τον πλανήτη, τους ανθρώπους και τα ίδια! Το Sustainabot δημιουργείται για να αλλάξει τον κόσμο μας, χωρίς να τον επηρεάζει, αναβαθμίζοντας τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης: το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Πολλά και διαφορετικά οικοσυστήματα βρίσκονται στην Κόστα Ρίκα, σε μία από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα. Υπάρχουν ανοικτές περιοχές στο κοινό, εθνικά πάρκα προστατευμένων ειδών που έχουν συσταθεί για την προστασία των φυσικών πόρων.

Η πρόκληση για την κατηγορία Δημοτικού είναι η κατασκευή ρομπότ για να προάγει τον αειφόρο τουρισμό βοηθώντας έτσι τους επιστήμονες και τους επισκέπτες να εξερευνήσουν και να διερευνήσουν τα θαύματα της φύσης χωρίς να τη διαταράξουν. Η αποστολή του ρομπότ είναι να μεταφέρει επιστήμονες και επισκέπτες στις περιοχές των απειλούμενων ειδών (τζάγκουαρ ή χελώνες) που επιτρέπεται να επισκεφθούν. Η διαδρομή εξαρτάται από τον αριθμό των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές. Κατά την περιοδεία, το ρομπότ θα πρέπει επίσης να επιστρέψει τα απειλούμενα ζώα που έχουν περιπλανηθεί σε τουριστικές περιοχές στον αντίστοιχο οικότοπό τους, το τροπικό δάσος ή τον ωκεανό.

Regular Δημοτικά

1η Θέση

Ομάδα: Wizzards (προπονητής Ανδρέας Τσιμπούρης)

Μαθητές: Μυρίλλας Θοδωρής (Κάτω Καστριτσίου), Παπανικολόπουλος Χρήστος και Παπανικολάου Κωνσταντίνος (Δ.Σ. Ρίου)

2η Θέση

Ομάδα: Spinners (προπονητής Ανδρέας Τσιμπούρης)

Μαθητές: Κούτουλας Χάρης (2ο Πάτρας), Βδοκάκης Κωνσταντίνος (60ο Πάτρας) και

Μπουρλέσσα Μαριλένα (39ο Πάτρας)

3η θέση

Ομάδα: Teamwork Certainty (προπονητής Ανέστης Βοβός)

Σχολείο: 49ο Δημοτικό Πάτρας

Χριστόπουλος Γεώργιος

Αποστολοπούλου Όλγα

Στεφανάτος Αντώνιος

Η πρόκληση για την κατηγορία Γυμνασίου είναι να κατασκευαστεί ένα ρομπότ που μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να επιτύχει ουδετερότητα στην εκπομπή αερίων του άνθρακα. Για να επιτευχθεί αυτό το ρομπότ θα πρέπει να εγκαταστήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακούς συλλέκτες και να φυτέψει δέντρα, για να αντισταθμιστούν οι εκπομπές από τις βιομηχανικές εργασίες μίας εταιρείας.

Regular Γυμνάσια

1η θέση

Ομάδα: Teamwork Vision

Ραβασόπουλος Ιωάννης 13ο Γυμνάσιο Πάτρας, Παπαζαχαρίου Στυλιανός Γυμνάσιο Κ. Καστριτσίου και Καρανάσιου Φωτεινή 34ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

2η θέση

Ομάδα: Teamwork Optimum

Γεωργιάδης Γεώργιος Νιφόρα Ανδριάνα και Χρυσανθακόπουλος Νικόλαος από το Γυμνάσιο Κ. Καστριτσίου

3η θέση

Ομάδα: Teamwork Dream

Σιάχου Ισμήνη 49ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, Ρόδη Ροδοπούλου Ελπίδα Γυμνάσιο Κ. Καστριτσίου και Πιτσής Ανδρέας 20ο Γυμνάσιο Πάτρας

Η πρόκληση για την κατηγορία Λυκείου είναι να φτιαχτεί ένα ρομπότ που βοηθά στο να χτιστεί ένα αιολικό πάρκο. Το ρομπότ θα επιλέγει τα καλύτερα σημεία για να χτίσει τις διαφορετικές ανεμογεννήτριες με σκοπό να εξασφαλίσει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα από τις γεννήτριες χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Regular Λύκεια:

1η θέση προπονητής Ανδρέας Τσιμπούρης Ομάδα Le Velo Καμπούρη Ευδοκία (12ο ΓΕΛ Πάτρας) Κολλιοπούλου Όλγα (2ο ΓΕΛ Πάτρας) Μπουρλέσσα Ελευθερία (12ο ΓΕΛ Πάτρας)

2η θέση προπονητής Δημήτρης Καϊπης 2ο Λύκειο Αιγίου Μαθητές: Καϊπης Μιχαήλ, Καϊπη Μαρία, Παπαγεωργίου Γιάννης

3η θέση προπονήτρια Μαρία Γκοτσοπούλου Ομάδα Scorps 4ο ΓΕΛ Πατρών Ιωάννης Τσάμπρας Ιωάννης Γιώτης

Συνεκτιμώντας τη βεβαρημένη σχολική περίοδο λόγω των ημερομηνιών στις φετινές εξετάσεις, ειδικά για τα Λύκεια, οι 3 ομάδες της διαγωνιστικής κατηγορίας, έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον τελικό της Αθήνας, την 1η Ιουλίου 2017.

Στην κατηγορία OPEN, η φετινή αποστολή είναι να κατασκευαστούν ρομπότ που κάνουν τον τόπο μας και κατ’ επέκταση τον κόσμο μας πιο βιώσιμο σε έναν από τους παρακάτω τέσσερις τομείς:

Προσιτή και καθαρή ενέργεια
Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
Δράση για το κλίμα
Ζωή στη γη
Με αυτό τον τρόπο, κάθε ρομπότ θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου o οποίος είναι η μετατροπή του περιβάλλοντος που ζούμε για ένα καλύτερο κόσμο.

Κατηγορία OPEN

1η θέση Δημοτικά προπονήτρια Όλγα Σταυρουλοπούλου ομάδα Robo Auto Parking Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών μαθητές: Φοίβος Δερματάς, Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Τσομαρίδης

1η θέση OPEN Γυμνάσια προπονητής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΡΡΑΣ ομάδα SMARTBIRDS (R) μαθητές ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ (2ο Γ/σιο Πάτρας) ΔΕΝΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Γ/σιο Καστριτσίου) ΚΟΥΜΟΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (4ο Γ/σιο Πάτρας)

Από την OPEN κατηγορία δικαίωμα συμμετοχής στον Εθνικό διαγωνισμό (1/7) έχουν συνολικά 8 ομάδες. Μαζί με τις 3 ομάδες της κατηγορίας του Λυκείου και τουλάχιστον τις πρώτες από Δημοτικό και Γυμνάσιο έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή 14 ομάδων στον Εθνικό Διαγωνισμό.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Στον 5ο διαγωνισμό ρομποτικής για την Περιφέρειά μας είδαμε το ταλέντο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών να αναδεικνύεται μέσα από την ομαδική εργασία τους. Οι δεξιότητες της επικοινωνίας στην OPEN κατηγορία καθώς και της επίλυσης προβλήματος στο διαγωνιστικό κομμάτι, κατά τη διεξαγωγή του, αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες και τις/τους διαγωνιζόμενους, καλή επιτυχία πλέον στις ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στον Εθνικό διαγωνισμό, την 1η Ιουλίου 2017, στην Αθήνα».

Patrastimes