ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυτική Ελλάδα: Kαύσωνας… κατασχέσεων προ των πυλών

Με φόντο την επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο οφειλών, αυξήσεων φορολογικών συντελεστών, στασιμότητας, τα αναλυτικά στοιχεία απ’ όλη την Επικράτεια αποκαλύπτουν ότι εκεί που έχει συσσωρευθεί ο μεγαλύτερος όγκος χρεών, εκεί εκτιμάται ότι είναι η χαμηλότερη εισπραξιμότητα..

Στις εφορίες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου τα χρέη αγγίζουν τα 5,5 δισ ευρώ και μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1,9 δισ ευρώ .

Αυτό που έχει κινήσει το ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από τις μεγάλες Δ.Ο.Υ., παρατηρείται αύξηση του stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές περιφερειακές εφορίες

Η μεγάλη δεξαμενή, από την οποία μπορούν να εισπραχθούν τα περισσότερα, είναι οι οφειλές που κυμαίνονται μεταξύ 3.000- 1.500.000 ευρώ. Με βάση την ποιοτική ανάλυση που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, από τα 16 δισ ευρώ των εισπράξιμων οφειλών, περίπου 8,6 δισ ευρώ αφορούν σε χρέη αυτής της κατηγορίας, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 4 δισ ευρώ βρίσκονται σε εφορίες της Αθήνας.

Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματικότητα στη διαδικασία της είσπραξης, όπου όσον αφορά στις εισπράξεις επί των νέων οφειλών καταγράφεται υπερκάλυψη έναντι του στόχου (περίπου 114%), χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις και ήδη εξετάζεται τι φταίει και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το πρόβλημα είναι ότι η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών μεταφράζεται σε ένταση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών. Με φόντο τα στοιχεία, που δείχνουν ότι έχουν ήδη γίνει κατασχέσεις σε κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο οφειλέτες, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται να ανεβάσουν ρυθμούς, έτσι ώστε από το stock των παλιών οφειλών να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 2,2 δισ ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου και 2,7 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου 250 εκατ. Ευρώ παραπάνω από πέρσι. Όσον αφορά, δε, στις νέες οφειλές, ο πήχης ανεβαίνει στο 24% από 22,5% που επιτεύχθηκε πέρσι.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr
patrastimes.gr