Από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από το 1903 η λαδοριβανί, δεν έλειπε από τα σπίτια της Αμφιλοχίας και όλα τα κοντινά χωριά { Μπούκα, Σπάρτο, Βάλτος, Κατούνα, Κεχρινιά, Αμβρακιά ( Η Αμβρακιά σήμερα είναι ερειπωμένο χωριό)} καθώς οι νοικοκυρές το είχαν για τις λιγούρες αλλά και για κεράσματα. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάει κάποιος επισκέπτης στην Αμφιλοχία και να μην κεραστεί με λαδοριβανί. Έτρωγες αυτό το ‘φτωχό’ γλυκό από τα χέρια Αμφιλοχιώτισας και έλεγες ‘να γλύφεις και τα δαχτυλά σου’!
Και λέω ‘φτωχό’ γιατί το γλυκό ήταν με απλά αγνά υλικά που κάθε σπιτικό είχε στο σπίτι του!
Η λαδοριβανή ήταν έθιμο των τοπικών γιορτών και πανυγηριών τους, καθώς δεν έλειπε και από τη νηστεία της Μ. Εβδομάδας αφού το γλυκό ήταν νηστίσιμο. Τα κύρια συστατικά του ήταν: ελαιόλάδο, μέλι και αλεύρι.
Δείτε τη συνταγή της λαδοριβανί από την κυρά Σουλτάνα:
Υλικά
1 1/2 λίτρο ελαιόλαδο
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλική
1/2 πακέτο σιμιγδάλι ψηλό και 1/2 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 κιλό νερό και λίγο παραπάνω ( σχεδόν 1 ποτήρι)
μισό κιλό μέλι
ξύσμα πορτοκαλιού και μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις (όσο πάρει)
σουσάμι
2 χούφτες αμύγδαλα ή γαρύφαλο
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι το υλικό να γίνει σαν καραμέλα. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε όλο το νερό μαζί προσθέτουμε και το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό ανακατεύοντας πάνω στη φωτιά με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίζει να σκουραίνει ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Ανακατεύετε με όλα τα υλικά μαζί 20 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να μην κολλάει στη κουτάλα.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα 38 ταψί κουζίνας και πριν στρώσουμε το μείγμα ρίχνουμε λίγο σουσάμι στο ταψί. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα. Κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους και πιέζουμε στο κέντρο του κάθε κομματιού 1 αμύγδαλο ξεφλουδισμένο ή πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα στον αέρα με αντίσταση πάνω κάτω. Όταν τα κομμάτια ξεχωρίσουν όπως τα έχουμε κόψει, το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα από πάνω στο κάθε κομμάτι.
Το γλυκό τρώγεται κρύο κι καλύτερα την επόμενη ημέρα που θα έχει σφίξει αρκετά.
Η λαδοριβανί θα σας έχει πετύχει αν στο στόμα σας σκορπάει!
Add Comment